Connexxion, Valleilijn, provincie Gelderland

College: treinen zonder toilet geen discriminatie

Volgens het College voor de Rechten van de Mens is de inzet van treinen zonder toiletten niet discriminerend richting mensen met een handicap of chronische ziekte. Het College heeft zich hierover uitgesproken nadat twee vrouwen aan de bel trokken omdat de regionale treinen in Gelderland niet zijn uitgerust met toiletten. Arriva, Connexxion en Hermes discrimineren daarmee op grond van handicap of chronische ziekte, vindt het paar.

De twee dames hebben een chronische ziekte, waardoor ze altijd onmiddellijk naar het toilet moeten kunnen, en kunnen dus geen gebruikmaken van de treinen zonder toilet. Maar wettelijk gezien is er geen reden om te spreken van discriminatie, oordeelt het College. Wel adviseert het College de concessieverlener – in dit specifieke geval de provincie Gelderland – om de aanwezigheid van toiletten in treinen als eis op te nemen in de volgende aanbesteding.

Toegankelijkheid

Het voorstel om treinen mét toilet op te nemen als voorwaarde in de volgende concessie, maakt het College voor de Rechten van Mens als toezichthouder op de naleving van het VN-verdrag handicap. Hierin is gesteld dat mensen met een beperking op gelijke voet met anderen moeten kunnen deelnemen aan de samenleving en dat dus ook het OV voor iedereen toegankelijk moet zijn.

De enige uitzondering hierop is wanneer die algemene toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte een onevenredige belasting voor het betreffende bedrijf vormt. Dat is door Arriva, Connexxion en Hermes voldoende onderbouwd. Het ligt namelijk niet aan de vervoerders dat de treinen geen toilet hebben, maar aan de uitgeschreven concessie.

Het was niet expliciet als voorwaarde voor de concessie opgenomen dat de treinen een toilet moesten bevatten. Weliswaar hadden de vervoerders daar zelf wel voor kunnen kiezen, maar zij brengen hier tegenin dat ze de concessie niet gewonnen hadden als ze treinen met toiletten hadden aangeboden. Dan was hun bod namelijk te duur.

Gelijkebehandelingswetgeving

Wel hebben vervoerders een verplichting om de gelijkebehandelingswetgeving na te leven en in het Besluit toegankelijkheid van het openbaar vervoer is uitputtend geregeld welke aanpassingen dat zijn. Hierin staat echter niet dat een toegankelijk voertuig ook over sanitaire voorzieningen moet beschikken, zoals de klacht was. Daarom moest het College wel oordelen dat vervoerders de vrouwen niet hebben gediscrimineerd.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “College: treinen zonder toilet geen discriminatie”

Robert Jan Roos|28.05.19|11:52

Blijf dit een lastige discussie vinden. Zo snel er in Nederland iets met treinen komt zijn toiletten een item. Gaan we de grens over en stappen we in een S-bahn (meestal met een trein als voertuig) is het hebben van geen toilet geen issue, idem op de RER lijnen rond Paris en nagenoeg alle andere wereld steden. Ook metro’s mogen zonder toilet rijden, omdat het een metro is (waar je ook rustig 40 minuten in kan reizen).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

College: treinen zonder toilet geen discriminatie | OVPro.nl
Connexxion, Valleilijn, provincie Gelderland

College: treinen zonder toilet geen discriminatie

Volgens het College voor de Rechten van de Mens is de inzet van treinen zonder toiletten niet discriminerend richting mensen met een handicap of chronische ziekte. Het College heeft zich hierover uitgesproken nadat twee vrouwen aan de bel trokken omdat de regionale treinen in Gelderland niet zijn uitgerust met toiletten. Arriva, Connexxion en Hermes discrimineren daarmee op grond van handicap of chronische ziekte, vindt het paar.

De twee dames hebben een chronische ziekte, waardoor ze altijd onmiddellijk naar het toilet moeten kunnen, en kunnen dus geen gebruikmaken van de treinen zonder toilet. Maar wettelijk gezien is er geen reden om te spreken van discriminatie, oordeelt het College. Wel adviseert het College de concessieverlener – in dit specifieke geval de provincie Gelderland – om de aanwezigheid van toiletten in treinen als eis op te nemen in de volgende aanbesteding.

Toegankelijkheid

Het voorstel om treinen mét toilet op te nemen als voorwaarde in de volgende concessie, maakt het College voor de Rechten van Mens als toezichthouder op de naleving van het VN-verdrag handicap. Hierin is gesteld dat mensen met een beperking op gelijke voet met anderen moeten kunnen deelnemen aan de samenleving en dat dus ook het OV voor iedereen toegankelijk moet zijn.

De enige uitzondering hierop is wanneer die algemene toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte een onevenredige belasting voor het betreffende bedrijf vormt. Dat is door Arriva, Connexxion en Hermes voldoende onderbouwd. Het ligt namelijk niet aan de vervoerders dat de treinen geen toilet hebben, maar aan de uitgeschreven concessie.

Het was niet expliciet als voorwaarde voor de concessie opgenomen dat de treinen een toilet moesten bevatten. Weliswaar hadden de vervoerders daar zelf wel voor kunnen kiezen, maar zij brengen hier tegenin dat ze de concessie niet gewonnen hadden als ze treinen met toiletten hadden aangeboden. Dan was hun bod namelijk te duur.

Gelijkebehandelingswetgeving

Wel hebben vervoerders een verplichting om de gelijkebehandelingswetgeving na te leven en in het Besluit toegankelijkheid van het openbaar vervoer is uitputtend geregeld welke aanpassingen dat zijn. Hierin staat echter niet dat een toegankelijk voertuig ook over sanitaire voorzieningen moet beschikken, zoals de klacht was. Daarom moest het College wel oordelen dat vervoerders de vrouwen niet hebben gediscrimineerd.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “College: treinen zonder toilet geen discriminatie”

Robert Jan Roos|28.05.19|11:52

Blijf dit een lastige discussie vinden. Zo snel er in Nederland iets met treinen komt zijn toiletten een item. Gaan we de grens over en stappen we in een S-bahn (meestal met een trein als voertuig) is het hebben van geen toilet geen issue, idem op de RER lijnen rond Paris en nagenoeg alle andere wereld steden. Ook metro’s mogen zonder toilet rijden, omdat het een metro is (waar je ook rustig 40 minuten in kan reizen).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.