Inchecken bij OV-poortjes (foto: NS)

NS: reizigers positief over reizen met betaalkaart

foto: NS

De deelnemers aan de NS-proef waarbij ze tussen Leiden en Den Haag kunnen reizen met hun betaalkaart zijn hier overwegend positief over. Dat meldt de spoorvervoerder op basis van een klantonderzoek. De deelnemers zijn onder andere erg tevreden dat ze niet langer saldo op hun kaart hoeven te laden. Dit wordt namelijk achteraf verrekend. 

Zij noemen het reizen met de betaalkaart bovendien net zo gemakkelijk als het reizen met de OV-chipkaart. De proef van NS startte in januari en stelt ongeveer duizend reizigers in staat om op het traject Leiden – Den Haag in- en weer uit te checken met de bankpas of met de creditcard. De proef duurt nog tot de zomer en is een stap richting nieuwe vormen van OV-betalen.

Verbetering

Over het algemeen wordt het dus gezien als een verbetering. De reizigers zeggen dat het voordelig is dat ze geen extra pasje meer nodig hebben, omdat ze hun pinpas toch altijd op zak hebben. Tegelijkertijd hebben ze nog wel enkele tips gegeven aan NS. Ze zouden bijvoorbeeld graag op meer punten kunnen in- en uitchecken dan nu bij de proef beschikbaar zijn. Ook vragen ze of het in- en uitchecken iets sneller kan gaan.

Volgens NS is het inchecken met de bankpas of creditcard met name een praktische oplossing voor incidentele reizigers en toeristen en is dus een van de mogelijkheden die onderzocht worden door vervoerders en Translink. De proef met het betalen met de bankkaart is gerealiseerd in samenwerking met banken en creditcardverstrekker ICS. Alleen reizigers met een contactloze bankpas van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank of RegioBank of een contactloze creditcard van Mastercard of VISA, uitgegeven door ICS (International Card Services) konden deelnemen.

Ervaring reizigers

“Voor een eventuele landelijke invoering van reizen met de betaalkaart, zijn ingrijpende technische aanpassingen nodig bij alle vervoersbedrijven, bij Translink en bij de banken. Deze proef richt zich allereerst op de ervaring van reizigers. Om beter te weten wat er nodig is voor een landelijke invoering, is het daarnaast belangrijk om de techniek in de praktijk te testen.”

Lees ook:

NS zoekt testers voor proef betalen met bankkaart

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.