NS-trein op station Breda

NS scoort goed in reputatielijst grote bedrijven

NS heeft een positief resultaat behaald in een onderzoek naar de reputatie van de grootste bedrijven in Nederland. De spoorvervoerder behaalde de zevende plek in de MT500. ASML eindigde op de eerste plek, met daarachter Tata Steel en Shell. Spoorbeheerder ProRail eindigde op plek 428. In het onderzoek worden ondernemers, managers en bestuurders gevraagd naar de concurrentie in de markt.

De MT500 wordt uitgevoerd onder leiding van professor Henk Volberda van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met managementblad MT. De hoogleraar vraagt bestuurders om een top 3 te geven van de meest bewonderende bedrijven. Vervolgens worden deze bedrijven beoordeeld op productleiderschap, klantgerichtheid, kwaliteit van uitvoering en goed werkgeverschap.

Ranglijst

Stadsvervoerder RET eindigde hoog in de lijst voor met de zeventiende plek. Andere partijen die opvielen zijn Schiphol (41), Connexxion (50), Royal HaskoningDHV (51), Arriva (91), HTM (116), Thales (218), Qbuzz (300), ProRail (428), en Siemens (474).

Volberda: “ASML is een absolute vaandeldrager van technologische innovatie en een van wat ik beschouw als de ‘nieuwe’ Nederlandse multinationals. De vorige jaren eindigde Veldhoven steevast als derde, maar nu heeft het Shell van de troon gestoten. Daarvoor heeft het dus niet alleen geëxcelleerd in productleiderschap, klantgerichtheid en uitvoering, maar het heeft blijkbaar ook een naam op te houden als goede werkgever.”

Dat Shell nog steeds in de top 3 staat, onderstreept volgens de hoogleraar dat de beoordeling komt van branchegenoten. “Ik denk niet dat Shell de top 10 zou halen in een publieksenquête, gezien de negatieve associatie met fossiele brandstoffen.”

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.