Drukte perron, reizigers, station Helmond

Aantal treinreizigers blijft toenemen

Steeds meer mensen lijken voor de trein te kiezen om hun reis af te leggen. Spoorvervoerder NS heeft in 2018 opnieuw meer reizigers vervoerd dan een jaar eerder en niet alleen tijdens de spitsuren. In het weekend is het aantal reizigers namelijk toegenomen met 4,2 procent en dat is meer dan op een gemiddelde werkdag. Op dat moment is een groei van gemiddeld 2,2 procent opgemerkt. En ook het internationale vervoer blijft maar groeien.

NS verklaart de groei door de economische groei en door de verbeterde dienstregeling. Het totale aantal reizen dat NS verzorgt, ligt momenteel op een gemiddelde werkdag op ongeveer 1,3 miljoen. De grootste stijgers werden opgemerkt rondom en in stedelijke gebieden.

Stations

Utrecht Centraal blijft het grootste station, want hier stappen gemiddeld 194.000 mensen in of uit op een dag. Amsterdam Centraal volgt op de voet met dagelijks 192.000 reizigers. Bij allebei is vorig jaar een groei opgemerkt van 4 procent. Gemiddeld groeiden de vijf grootste stations in Nederland – Utrecht, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag CS en Schiphol Airport – gemiddeld met 5 procent.

De grootste stijgingen waren ook vorig jaar te vinden bij de nieuwe stations. Hier gaan de aantallen in de eerste jaren vrijwel altijd hard omhoog, waarna ze uiteindelijk stabiliseren. Utrecht Vaartsche Rijn heeft al circa 8.000 in- en uitstappers en Utrecht Leidsche Rijn laat voor het tweede jaar op rij het hoogste groeipercentage zien, namelijk 29 procent, naar een kleine 3.000 in- en uitstappers. Een ander station dat het goed doet is Amsterdam Zuid. Dit station profiteert van de gebiedsontwikkeling en de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn.

Thalys

En de populariteit van de trein als vervoersmiddel beperkt zich niet tot de NS, want ook de Thalys vermeldt opnieuw een groei van het aantal passagiers. In de eerste zes maanden van 2019 nam het reizigersaantal toe met bijna 5 procent en voor de zomer zijn ook al 13 procent meer tickets verkocht dan vorig jaar. De internationale vervoerder ziet een toename van zowel zakelijke als recreatieve reizigers. “De trein wint terrein”, aldus Bertrand Gosselin, CEO van Thalys.

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Aantal treinreizigers blijft toenemen”

Teko Salverda|09.07.19|15:41

“Steeds meer mensen lijken voor de trein te kiezen”. Dit suggereert dat men de trein verkiest boven de auto. Maar was de groei van het aantal autoritten inderdaad kleiner dan die met de trein?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.