Groningen wint titel ‘Mooiste station van Nederland’

Foto: marieke

Hoofdstation Groningen is door treinreizigers verkozen als het mooiste station van Nederland van 2019. Met ongeveer een derde van alle stemmen, won Groningen overtuigend. De nummer 2, station Valkenburg, kreeg namelijk maar 16 procent van de stemmen. NS overweegt van deze wedstrijd een jaarlijks terugkerend initiatief te maken.

“Wij wisten natuurlijk wel dat Groningen een prachtig station heeft, maar dat onze reizigers dit ook met zovelen vinden, is echt fantastisch”, aldus assistent stationsmanager Erik van Willenswaard, die de plaquette met de titel in ontvangst nam. Die plaquette komt ergens in het station te hangen.

Voorselectie

Reizigers konden niet op elk station stemmen. NS had namelijk al eerder een voorselectie gemaakt, waarna er acht opties overbleven. Dat waren Amsterdam Centraal, Amsterdam Amstel, Den Haag Hollands Spoor, Eindhoven, Hoofdstation Groningen, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Valkenburg. De top 5 werd naast Groningen en Valkenburg bezet door Rotterdam Centraal (14 procent), Amsterdam Centraal (11 procent) en Utrecht Centraal (9 procent). In totaal stemden ruim 10.000 mensen.

De bedoeling van de wedstrijd is om meer stil te staan bij bijzondere of zelfs historische aspecten van een station. “De stations zijn steeds gastvrijer geworden en inmiddels vaak een plek om bijvoorbeeld te vergaderen, mensen te ontmoeten of te winkelen. Met deze verkiezing zien we dat stations wel degelijk leven onder onze reizigers en bezoekers, dus we overwegen zeker om dit volgend jaar nogmaals te doen”, licht Gerjan Vasse, bedenker van de wedstrijd toe.

Lees ook:

NS gaat op zoek naar mooiste station van Nederland

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Groningen wint titel ‘Mooiste station van Nederland’”

kees boer|15.08.19|14:43

Ik zou zeggen laten we het zo mooi houden,ben bang dat dit verpest wordt door de dreigende verbouwing,verlegging van de sporen en tunnelbouw gezien mij lijkt te voldoen dat alle sporen gelijkvloers bereikbaar zijn en het busstation moet aan de centrumzijde blijven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.