Elektrische Desiro-trein, NMBS, spoorlijn Herentals-Mol

Belgische conducteurs leggen opnieuw werk neer

De Belgische spoorvakbond OVS en spoorvervoerders NMBS liggen nog steeds in de clinch over de vakantiedagen van de conducteurs. Daarom wordt zaterdag opnieuw het werk neergelegd. Ook eind juli besloten medewerkers van de Belgische spoorvervoerder het werk neer te leggen, omdat ze worstelen met een tekort aan treinbegeleiders.

De NMBS heeft nog eens 300 extra treinbegeleiders nodig. Daarvoor zijn al campagnes gestart en de vervoerder beweert dat er al 200 nieuwe personeelsleden zijn geworven. Maar de vakbond stelt dat door het tekort aan medewerkers verlofaanvragen van bestaande conducteurs zouden worden geweigerd.

Staking

Er werd dinsdagochtend nog overlegd tussen de NMBS en de OVS. Hier kwam echter geen concreet resultaat uit, waardoor een nieuwe staking nu weer op de planning staat. “Ondanks een aantal zeer concrete toezeggingen die al eerder werden toegelicht, verkiest OVS echter opnieuw naar het stakingswapen te grijpen. NMBS betreurt dit, in de eerste plaats voor haar reizigers, die voor de tweede keer in nog geen maand de dupe zijn van een stakingsactie van één spoorbond”, aldus de vervoerder tegen Belgische krant Het Laatste Nieuws.

De staking komt in België op een ongunstig moment, omdat dit weekend ook het muziekfestival Pukkelpop plaatsvindt. Daar reizen veel festivalbezoekers met de trein naartoe. Maar volgens de festivalorganisatie is al met NMBS afgesproken dat de lijnen naar Pukkelpop gewaarborgd blijven en er wordt vanuit gegaan dat dit gewoon haalbaar is.

NMBS maakt een dienstregeling op basis van het treinbegeleidingspersoneel dat vooraf aangeeft te willen werken. Zo kan een gegarandeerde dienstregeling worden opgesteld. Bij de vorige staking op 27 juli, konden daardoor circa drie op de vijf treinen blijven rijden.

Lees ook:

Belgisch treinverkeer zaterdag ‘ernstig’ verstoord door staking

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Belgische conducteurs leggen opnieuw werk neer | OVPro.nl
Elektrische Desiro-trein, NMBS, spoorlijn Herentals-Mol

Belgische conducteurs leggen opnieuw werk neer

De Belgische spoorvakbond OVS en spoorvervoerders NMBS liggen nog steeds in de clinch over de vakantiedagen van de conducteurs. Daarom wordt zaterdag opnieuw het werk neergelegd. Ook eind juli besloten medewerkers van de Belgische spoorvervoerder het werk neer te leggen, omdat ze worstelen met een tekort aan treinbegeleiders.

De NMBS heeft nog eens 300 extra treinbegeleiders nodig. Daarvoor zijn al campagnes gestart en de vervoerder beweert dat er al 200 nieuwe personeelsleden zijn geworven. Maar de vakbond stelt dat door het tekort aan medewerkers verlofaanvragen van bestaande conducteurs zouden worden geweigerd.

Staking

Er werd dinsdagochtend nog overlegd tussen de NMBS en de OVS. Hier kwam echter geen concreet resultaat uit, waardoor een nieuwe staking nu weer op de planning staat. “Ondanks een aantal zeer concrete toezeggingen die al eerder werden toegelicht, verkiest OVS echter opnieuw naar het stakingswapen te grijpen. NMBS betreurt dit, in de eerste plaats voor haar reizigers, die voor de tweede keer in nog geen maand de dupe zijn van een stakingsactie van één spoorbond”, aldus de vervoerder tegen Belgische krant Het Laatste Nieuws.

De staking komt in België op een ongunstig moment, omdat dit weekend ook het muziekfestival Pukkelpop plaatsvindt. Daar reizen veel festivalbezoekers met de trein naartoe. Maar volgens de festivalorganisatie is al met NMBS afgesproken dat de lijnen naar Pukkelpop gewaarborgd blijven en er wordt vanuit gegaan dat dit gewoon haalbaar is.

NMBS maakt een dienstregeling op basis van het treinbegeleidingspersoneel dat vooraf aangeeft te willen werken. Zo kan een gegarandeerde dienstregeling worden opgesteld. Bij de vorige staking op 27 juli, konden daardoor circa drie op de vijf treinen blijven rijden.

Lees ook:

Belgisch treinverkeer zaterdag ‘ernstig’ verstoord door staking

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.