Klachten over volle treinen vooral buiten Randstad

In de maand september heeft Rover bijna 1.000 klachten ontvangen over treinen die overvol waren. Daaruit blijkt dat drukte in de trein geen probleem is dat alleen speelt in de Randstad.  In de top 10 staan dit keer ook trajecten in Flevoland, Gelderland en Overijssel. Rondom de vier grote steden hebben reizigers vooral last van drukte in de sprinter tussen Haarlem en Amsterdam en de intercity tussen Hoorn en Amsterdam.

September is gewoonlijk een erg drukke maand voor het OV, omdat dan de vakanties voorbij zijn en alle scholen weer zijn begonnen. Daarom krijgt de reizigersorganisatie in de herfst altijd veel klachten binnen over volle treinen via het meldpunt www.volletreinen.nl. Daarnaast zijn er ook tientallen klachten doorgegeven over drukte in de bussen. Dan gaat het met name over bussen die naar een onderwijsinstelling rijden.

Stoptrein

Voor het eerst staat nu de stoptrein van Breng tussen Arnhem en Doetinchem in de top 10. Deze staat op de vijfde plaats. Uit klachten blijkt dat reizigers daar met regelmaat lange tijd geen zitplaats te hebben. 12,5 procent van de reizigers gaf zelfs aan helemaal niet met de trein mee te kunnen vanwege drukte.

Verder staan er opnieuw veel trajecten richting of rondom Zwolle in de lijst. In januari berichtte Rover ook al dat er vaak werd geklaagd over de drukte in de treinen hier. Bovendien stellen reizigers vaak in overvolle treinen te moeten reizen tussen Zutphen en Arnhem. Twee jaar geleden waren het nog vooral trajecten rondom Amsterdam, Utrecht, Schiphol en Rotterdam waarover veel werd geklaagd.

Aantal klachten

Overigens werden een aantal jaren geleden wel vaker geklaagd. In september 2017 ontving Rover 1300 klachten en een jaar eerder zelfs nog 2600 klachten. Dit is dus met nog geen 1000 klachten in een maand fors afgenomen. Spoorvervoerder NS stelt al langere tijd dat het aantal reizigers en de drukte juist toeneemt. Daarom worden er verschillende oplossingen gezocht om het aantal reizigers beter te spreiden.

De top 10 van bij Rover meest gemelde drukke trajecten in september is:

 1. Sprinter Haarlem – Amsterdam
 2. Intercity Alkmaar – Zaandam
 3. Intercity Lelystad – Almere Centrum (- Den Haag)
 4. Intercity Zutphen – Arnhem
 5. Stoptrein Doetinchem – Arnhem
 6. Intercity Leeuwarden – Zwolle (- Utrecht – Rotterdam)
 7. Intercity Leeuwarden – Zwolle (- Lelystad – Schiphol)
 8. Intercity Hoorn – Amsterdam
 9. Sprinter Groningen – Zwolle
 10. Intercity Lelystad – Almere – Schiphol

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Klachten over volle treinen vooral buiten Randstad | OVPro.nl

Klachten over volle treinen vooral buiten Randstad

In de maand september heeft Rover bijna 1.000 klachten ontvangen over treinen die overvol waren. Daaruit blijkt dat drukte in de trein geen probleem is dat alleen speelt in de Randstad.  In de top 10 staan dit keer ook trajecten in Flevoland, Gelderland en Overijssel. Rondom de vier grote steden hebben reizigers vooral last van drukte in de sprinter tussen Haarlem en Amsterdam en de intercity tussen Hoorn en Amsterdam.

September is gewoonlijk een erg drukke maand voor het OV, omdat dan de vakanties voorbij zijn en alle scholen weer zijn begonnen. Daarom krijgt de reizigersorganisatie in de herfst altijd veel klachten binnen over volle treinen via het meldpunt www.volletreinen.nl. Daarnaast zijn er ook tientallen klachten doorgegeven over drukte in de bussen. Dan gaat het met name over bussen die naar een onderwijsinstelling rijden.

Stoptrein

Voor het eerst staat nu de stoptrein van Breng tussen Arnhem en Doetinchem in de top 10. Deze staat op de vijfde plaats. Uit klachten blijkt dat reizigers daar met regelmaat lange tijd geen zitplaats te hebben. 12,5 procent van de reizigers gaf zelfs aan helemaal niet met de trein mee te kunnen vanwege drukte.

Verder staan er opnieuw veel trajecten richting of rondom Zwolle in de lijst. In januari berichtte Rover ook al dat er vaak werd geklaagd over de drukte in de treinen hier. Bovendien stellen reizigers vaak in overvolle treinen te moeten reizen tussen Zutphen en Arnhem. Twee jaar geleden waren het nog vooral trajecten rondom Amsterdam, Utrecht, Schiphol en Rotterdam waarover veel werd geklaagd.

Aantal klachten

Overigens werden een aantal jaren geleden wel vaker geklaagd. In september 2017 ontving Rover 1300 klachten en een jaar eerder zelfs nog 2600 klachten. Dit is dus met nog geen 1000 klachten in een maand fors afgenomen. Spoorvervoerder NS stelt al langere tijd dat het aantal reizigers en de drukte juist toeneemt. Daarom worden er verschillende oplossingen gezocht om het aantal reizigers beter te spreiden.

De top 10 van bij Rover meest gemelde drukke trajecten in september is:

 1. Sprinter Haarlem – Amsterdam
 2. Intercity Alkmaar – Zaandam
 3. Intercity Lelystad – Almere Centrum (- Den Haag)
 4. Intercity Zutphen – Arnhem
 5. Stoptrein Doetinchem – Arnhem
 6. Intercity Leeuwarden – Zwolle (- Utrecht – Rotterdam)
 7. Intercity Leeuwarden – Zwolle (- Lelystad – Schiphol)
 8. Intercity Hoorn – Amsterdam
 9. Sprinter Groningen – Zwolle
 10. Intercity Lelystad – Almere – Schiphol

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.