drukte, station Tilburg

NS heeft uitbreiding zitplaatszoeker voor ogen

NS is van plan om de zitplaatszoeker beschikbaar te maken op meerdere trajecten en om de betrouwbaarheid van de functionaliteit te verbeteren. Daarvoor wil de vervoerder onder andere wifi-tracking gebruiken. Met behulp van de zitplaatszoeker in de app kunnen reizigers zien in welk rijtuig nog plaats is. 

De zitplaatszoeker werd in april vorig jaar geïntroduceerd op het traject Arnhem – Den Bosch. De toepassing werkt via sensoren in het spoor. Die meten het gewicht van een rijtuig en geven zo een schatting van het aantal vrije zitplaatsen per rijtuig. Die methode kan echter niet overal worden toegepast, aangezien de sensoren niet in alle sporen zitten. Daarom wordt nu gekeken naar wifi-tracking en CO2-metingen.

Wifi-tracking

NS ziet kansen in een simpele vorm van wifi-tracking, waarbij het aantal mobiele wifi-signalen in de trein wordt geteld. De apparaten zullen niet gevolgd worden. Wifi-tracking wordt al regelmatig gebruikt om loopstromen in kaart te brengen. Volgens NS blijft de privacy van de reiziger hierdoor gewoon gewaarborgd.

“Sensoren tellen dan het aantal telefoons in de trein, zonder deze te volgen”, aldus Udo Oelen, Privacy Officer bij NS. “Bij deze methode is het van belang om de privacy goed te waarborgen. We zijn niet geïnteresseerd in individuele reizigers en hun gegevens. NS wil dit zo regelen dat een telefoon alleen geteld wordt, maar niet geregistreerd en gevolgd. Voordat we besluiten tot invoering, toetsen we de uitwerking eerst bij de Autoriteit Persoonsgegevens.”

CO2-meting

Een andere methode om mogelijke vrije zitplaatsen te ontdekken, is via CO2-metingen. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van het klimaatsysteem in de trein. Het klimaatsysteem meet het CO2-gehalte in de lucht. Op basis van dit gehalte kan ook een inschatting worden gemaakt over de hoeveelheid reizigers in een rijtuig en de hoeveelheid vrije stoelen. Maar dit is minder betrouwbaar bij sprinters, omdat de deuren van die treinen vaak open en dicht gaan.

Lees ook:

NS introduceert zitplaatszoeker op traject Arnhem-Den Bosch

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur van VerkeersNet.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder OVPro.nl.

1 reactie op “NS heeft uitbreiding zitplaatszoeker voor ogen”

Evert Bouws|03.12.19|14:31

Waarom gemakkelijk, als het zo mooi gecompliceerd kan, om met mijn oude wiskundeleraar te spreken. Waarom maakt NS nog steeds geen gebruik van de letteraanduidingen langs het perron om aan te geven waar de trein zal landen en hoe lang de trein is. Men kan beschikken over de gegevens van de samenstelling van de trein, zoals die via de diverse apps te zien is (bijvoorbeeld OV-info).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.