OV-fiets (foto: NS)

NS test OV-chipkaart als sleutel voor OV-fiets

NS wil dat de OV-kaart te gebruiken is als fietssleutel voor de OV-fiets. Dit moet het gebruiksgemak voor reizigers verbeteren en voorkomt problemen van gebruikers die hun fiets bij het terugbrengen per ongeluk op slot zetten. Daarom start de spoorvervoerder een test met 350 OV-fietsen op station Apeldoorn.

De vervoerder zegt nu circa 2.000 fietssleutels per jaar te verliezen wanneer reizigers hun fiets wel terugbrengen, maar die per ongeluk op slot doen en de sleutel mee naar huis nemen. Dit is onhandig voor NS, omdat de vervoerder het slot moet openslijpen voordat de fiets weer opnieuw kan worden uitgeleend.

Snelheid

Daarnaast zal dit ‘slimme slot’ er ook voor zorgen dat het uitlenen van de fietsen sneller en gemakkelijker gaat. “Je leent vlotter een OV-fiets, omdat ook het inleveren van de fiets sneller gaat dan vroeger. En die OV-chipkaart, die heeft de reiziger toch al bij zich”, stelt Marise Bezema, manager services en hoofd OV-fiets bij NS.

Reizigers die zo’n fiets willen huren, houden hun OV-chipkaart bij het slot. Als op de kaart een geldig abonnement voor de OV-fiets staat, springt het slot automatisch open. De proef in Apeldoorn zal een paar maanden duren, maar bij succes zal de chipkaart in de loop van 2020 in heel Nederland de fietssleutel gaan vervangen.

Combinatie

De fiets is belangrijk voor NS, omdat op dit moment al circa 44 procent van de treinreizigers op de fiets naar het station komt. Bovendien groeit de OV-fiets al jaren aan populariteit. Nu worden er 20.500 fietsen aangeboden op bijna 300 locaties. NS verwacht dat er in 2019 zo’n 5 miljoen ritten worden gemaakt op de OV-fiets.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “NS test OV-chipkaart als sleutel voor OV-fiets”

Teko Salverda|10.12.19|11:31

Openslijpen??? Is er geen reservesleutel beschikbaar?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.