NS stopt met omroepbericht ‘aanrijding met een persoon’

Het bericht ‘aanrijding met een persoon’ zal door NS met ingang van de nieuwe dienstregeling niet langer gebruikt worden. De spoorvervoerder zal louter nog melden dat er een aanrijding heeft plaatsgevonden, zonder dat verder te specificeren. De spoorvervoerder krijgt hiervoor al langer verzoeken, mede omdat dit bij reizigers associaties oproept met suïcides op het spoor.

Het gaat om alle reisinformatie in de Reisplanner-app, op de website en over de omroepberichten op het station. Als uitleg voert NS aan over deze berichten regelmatig reacties te krijgen. Zorgverleners, professionals op het gebied van suïcidepreventie en mensen die hier op een andere manier bij zijn betrokken, al langer wensen dat de tekst wordt aangepast.

Onderzoek

Die reacties hebben NS bewogen tot een onderzoek op dit gebied door Trimbos. Die heeft nu geadviseerd om niet langer te melden dat er een persoon bij het ongeval betrokken was. De vervoerder doet dit overigens om reizigers zo duidelijk mogelijk in te lichten over de vertraging, maar hij is wel degelijk bereid andere berichtgeving te hanteren. Wel zal het blijven monitoren hoe de nieuwe omroeptekst wordt ontvangen.

Er is ook niet zomaar besloten dat ‘een aanrijding’ een betere tekst is. Daarvoor heeft NS onderzoek gedaan naar de manier waarop vervoerders in omringende landen hun reizigers informeren over dit soort oponthoud. Daar zit veel verschil tussen. Sommige landen spreken nog steeds over een ‘aanrijding met een persoon’, maar ook ‘aanrijding’ en ‘inzet van hulpdiensten’ worden gebruikt.

“Engeland heeft onlangs de keuze voor de omroeptekst ‘inzet van hulpdiensten’ weer veranderd, omdat dit reizigers te veel deed denken aan de grootschalige inzet na aanslagen. NS heeft na overleg met deskundigen daarom gekozen voor de omroeptekst ‘Aanrijding’”, vertelt NS.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NS stopt met omroepbericht ‘aanrijding met een persoon’ | OVPro.nl

NS stopt met omroepbericht ‘aanrijding met een persoon’

Het bericht ‘aanrijding met een persoon’ zal door NS met ingang van de nieuwe dienstregeling niet langer gebruikt worden. De spoorvervoerder zal louter nog melden dat er een aanrijding heeft plaatsgevonden, zonder dat verder te specificeren. De spoorvervoerder krijgt hiervoor al langer verzoeken, mede omdat dit bij reizigers associaties oproept met suïcides op het spoor.

Het gaat om alle reisinformatie in de Reisplanner-app, op de website en over de omroepberichten op het station. Als uitleg voert NS aan over deze berichten regelmatig reacties te krijgen. Zorgverleners, professionals op het gebied van suïcidepreventie en mensen die hier op een andere manier bij zijn betrokken, al langer wensen dat de tekst wordt aangepast.

Onderzoek

Die reacties hebben NS bewogen tot een onderzoek op dit gebied door Trimbos. Die heeft nu geadviseerd om niet langer te melden dat er een persoon bij het ongeval betrokken was. De vervoerder doet dit overigens om reizigers zo duidelijk mogelijk in te lichten over de vertraging, maar hij is wel degelijk bereid andere berichtgeving te hanteren. Wel zal het blijven monitoren hoe de nieuwe omroeptekst wordt ontvangen.

Er is ook niet zomaar besloten dat ‘een aanrijding’ een betere tekst is. Daarvoor heeft NS onderzoek gedaan naar de manier waarop vervoerders in omringende landen hun reizigers informeren over dit soort oponthoud. Daar zit veel verschil tussen. Sommige landen spreken nog steeds over een ‘aanrijding met een persoon’, maar ook ‘aanrijding’ en ‘inzet van hulpdiensten’ worden gebruikt.

“Engeland heeft onlangs de keuze voor de omroeptekst ‘inzet van hulpdiensten’ weer veranderd, omdat dit reizigers te veel deed denken aan de grootschalige inzet na aanslagen. NS heeft na overleg met deskundigen daarom gekozen voor de omroeptekst ‘Aanrijding’”, vertelt NS.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.