Nieuwe trein Zwolle-Enschede Zwolle-Kampen

Keolis rijdt vanaf juni een nachttrein tussen Enschede en Zwolle

Op het traject Enschede-Zwolle rijdt vanaf juni op vrijdag- en zaterdagnacht een nachttrein. Dat is afgesproken tussen vervoerder Keolis en de provincie Overijssel. Vorig jaar werd een motie van Hidde Heutink (PVV) aangenomen om de kosten en consequenties voor het rijden van een nachttrein in het weekend te onderzoeken.

De provincie is daarover in gesprek gegaan met Keolis en met ProRail. De infrabeheerder moest ook toestemming geven om het onderhoud op dit baanvak pas te starten na 02.00 uur ’s nachts. Inmiddels is de nachttrein op vrijdag en zaterdag gerealiseerd en de vervoerder neemt de trein vanaf juni in de dienstregeling op.

Dienstregeling

De extra trein vertrekt om 00.03 uur ’s nachts vanuit Enschede en arriveert om 01.01 uur in Zwolle. De laatste trein vanuit de Overijsselse hoofdstad vertrekt om 01.05 uur en arriveert om 02.00 uur in Enschede, blijkt uit een dienstregeling die Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten heeft gestuurd. Het is niet mogelijk de trein later te laten rijden, omdat dit conflicteert met de onderhoudsroosters van ProRail.

Het laten rijden van de trein kost de provincie ongeveer 70.000 euro extra. Dit wordt gedekt uit de middelen die structureel beschikbaar zijn voor het OV in de provincie. Overigens zijn de totale kosten voor deze nachtdienst zo’n 100.000 euro. De reizigersopbrengsten zijn circa 60.000 euro, omdat Keolis verwacht dat de rit zo’n 60 reizigers trekt. Dit bedrag komt echter voor de helft toe aan de vervoerder en de rest aan de opdrachtgever.

Beschikbaarheid regio

In de motie van Heutink en anderen uit februari vorig jaar, gaf de politicus aan dat een nachttrein bijdraagt aan een volwaardige verbinding tussen Twente en Zwolle. Hij meent dat inwoners van Overijssel mogen rekenen op een goede bereikbaarheid tussen Zwolle en Twente en de meerderheid van PS was het daarmee eens. De extra nachtrit wordt na een jaar geëvalueerd en dan zal PS op de hoogte gesteld worden van de resultaten.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Keolis rijdt vanaf juni een nachttrein tussen Enschede en Zwolle | OVPro.nl
Nieuwe trein Zwolle-Enschede Zwolle-Kampen

Keolis rijdt vanaf juni een nachttrein tussen Enschede en Zwolle

Op het traject Enschede-Zwolle rijdt vanaf juni op vrijdag- en zaterdagnacht een nachttrein. Dat is afgesproken tussen vervoerder Keolis en de provincie Overijssel. Vorig jaar werd een motie van Hidde Heutink (PVV) aangenomen om de kosten en consequenties voor het rijden van een nachttrein in het weekend te onderzoeken.

De provincie is daarover in gesprek gegaan met Keolis en met ProRail. De infrabeheerder moest ook toestemming geven om het onderhoud op dit baanvak pas te starten na 02.00 uur ’s nachts. Inmiddels is de nachttrein op vrijdag en zaterdag gerealiseerd en de vervoerder neemt de trein vanaf juni in de dienstregeling op.

Dienstregeling

De extra trein vertrekt om 00.03 uur ’s nachts vanuit Enschede en arriveert om 01.01 uur in Zwolle. De laatste trein vanuit de Overijsselse hoofdstad vertrekt om 01.05 uur en arriveert om 02.00 uur in Enschede, blijkt uit een dienstregeling die Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten heeft gestuurd. Het is niet mogelijk de trein later te laten rijden, omdat dit conflicteert met de onderhoudsroosters van ProRail.

Het laten rijden van de trein kost de provincie ongeveer 70.000 euro extra. Dit wordt gedekt uit de middelen die structureel beschikbaar zijn voor het OV in de provincie. Overigens zijn de totale kosten voor deze nachtdienst zo’n 100.000 euro. De reizigersopbrengsten zijn circa 60.000 euro, omdat Keolis verwacht dat de rit zo’n 60 reizigers trekt. Dit bedrag komt echter voor de helft toe aan de vervoerder en de rest aan de opdrachtgever.

Beschikbaarheid regio

In de motie van Heutink en anderen uit februari vorig jaar, gaf de politicus aan dat een nachttrein bijdraagt aan een volwaardige verbinding tussen Twente en Zwolle. Hij meent dat inwoners van Overijssel mogen rekenen op een goede bereikbaarheid tussen Zwolle en Twente en de meerderheid van PS was het daarmee eens. De extra nachtrit wordt na een jaar geëvalueerd en dan zal PS op de hoogte gesteld worden van de resultaten.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.