Rechtstreekse Eurostar-trein is een feit

Foto NS

De rechtstreekse Eurostar van Amsterdam naar Londen gaat vanaf 30 april rijden. Door een verdrag tussen Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hoeft de trein binnenkort niet langer een uur stil te staan in Brussel voor de paspoortcontroles. Vanaf 18 mei kunnen reizigers ook vanaf Rotterdam rechtstreeks naar Londen reizen.

Omdat passagiers gedurende de rit niet langer uit hoeven te stappen, wordt de reistijd korter. “De rechtstreekse verbinding maakt de treinreis naar Londen makkelijker en vooral sneller”, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW). “Controles in Brussel zijn straks niet meer nodig, dat scheelt reizigers al snel een uur reistijd. Zo wordt de trein echt een volwaardig alternatief voor het vliegtuig.”

Vierlandenverdrag

De eerste rechtstreekse trein vertrok dinsdagochtend om 07.48 uur vanaf Amsterdam Centraal. De trein werd in Amsterdam uitgezwaaid door Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid. De rit duurt 4 uur en 9 minuten en werd in Londen verwelkomd door de Britse staatssecretaris van Transport Grant Shapps. “Dankzij het vierlandenverdrag en de bilaterale afspraken met het Verenigd Koninkrijk kunnen we de grenzen goed blijven bewaken, en maken we tegelijkertijd treinreizen aantrekkelijker”, aldus de politicus.

NS heeft de directe trein de afgelopen tijd zo veel mogelijk gestimuleerd en is verheugd dat de reistijd versneld kan worden op deze manier. Daardoor wordt de Eurostar namelijk een aantrekkelijker alternatief ten opzichte van het vliegtuig. NS-topman Roger van Boxtel: “Brexit of niet, Londen komt vanaf 30 april toch dichterbij. Treinreizigers reizen met Eurostar straks in vier uur van centrum Amsterdam naar hartje Londen. Het succes van de bestemmingen Brussel en Parijs bewijzen het al en daar komt vandaag Londen bij: de duurzame trein heeft de toekomst en brengt Europeanen bij elkaar.”

Prijzen

De eerste tickets voor de directe Eurostar zijn te koop vanaf 11 februari. Prijzen beginnen vanaf 40 euro. Reizigers krijgen op termijn bovendien meer keuze. De directe heenreis van Nederland naar Londen start met twee rechtstreekse treinen per dag, om te groeien naar een derde en vervolgens een vierde trein. In 2021 wil NS vijf hogesnelheidstreinen naar Londen.

Lees ook:

Vierde dagelijkse Eurostar-trein vanaf mei, vijfde volgt een jaar later

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.