Geld. Foto: iStock / darkojow

32 miljoen euro uitgekeerd voor tegemoetkoming NS-transporten WOII

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

Van de ruim 6500 ingediende aanvragen voor een uitkering in het kader van de Tegemoetkoming Slachtoffers WO II Transporten NS zijn er inmiddels 4000 toegewezen. Aan die aanvragers is 32 miljoen euro uitgekeerd. Tot dusver zijn 5000 aanvragen beoordeeld, meldt de Commissie Tegemoetkoming NS maandag.

Van de toegewezen aanvragen zijn er 600 afkomstig van overlevenden van de transporten. De andere uitkeringen zijn gedaan aan kinderen van overlevenden (ruim 3200) of aan weduwen of weduwnaars (ruim 160).

Afwijzingen

Ongeveer 700 aanvragen zijn afgewezen omdat volgens de commissie niet kon worden voldaan aan het uitkeringsreglement, bijvoorbeeld door het ontbreken van bewijzen of gegevens. De regeling staat nog tot 5 augustus open.

De Nederlandse Spoorwegen vervoerden in de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Duitse bezetter Joden, Sinti en Roma per trein naar concentratiekampen in het buitenland. Ook waren er transporten naar Westerbork, Vught of Amersfoort, met als eindbestemming concentratie- of vernietigingskampen. De NS bood in 2005 excuus aan voor de transporten.

Bron: ANP

Lees ook:

NS wil slachtoffers Holocaust compenseren

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “32 miljoen euro uitgekeerd voor tegemoetkoming NS-transporten WOII”

Gryep|25.02.20|02:13

Ik vind het een schande. Mijn vader, die in 1944 per trein naar Duitsland is weggevoerd omdat hij Joden had geholpen, hoor ik het nog zeggen: “Ja, wat moest die arme machinist dan doen? De SS-ers stonden er goddôme met machine­geweren naast!”. De Joodse bevolking heeft in de oorlog ongekend geleden, en wie dat nog steeds niet inziet moet te vuur en te zwaard bestreden worden. Maar om nu de nagedachtenis aan het Joodse leed te besmeuren met dit soort materialistisme vind ik uitermate treurig.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.