Reizgers op station Groningen (foto: Arriva)

Eerste klas verdwijnt in treinen in Groningen en Friesland

De nieuwe treinen waarmee Arriva eind dit jaar gaat rijden op de Noordelijke treindiensten hebben niet langer een eerste klas. De provincies Groningen en Friesland vinden de luxere klasse niet meer nodig. In ruil daarvoor komen er in de hele trein meer faciliteiten dan nu het geval is. 

Volgens Omrop Fryslân komen er bijvoorbeeld USB-poorten en klaptafels. Zo kunnen reizigers hun telefoon opladen en gemakkelijker op hun laptop werken. Door de eerste klas te schrappen, reizen alle passagiers op een vergelijkbaar, hoogwaardig niveau en hebben ze allemaal beschikking over dezelfde voorzieningen, zo meldt de vervoerder.

Stiltecoupé

Voor de nieuwe concessie koopt de vervoerder achttien nieuwe treinen. De andere voertuigen die nodig zijn voor de dienstregeling worden omgebouwd. In totaal gaat het om 69 treinen. Deze krijgen wel allemaal een afgesloten stiltecoupé, iets dat momenteel nog ontbreekt. Daarom kan geluid uit andere delen van de trein alsnog gehoord worden in de coupés, waarin niet gesproken mag worden.

Overigens hoeven reizigers nu al geen duurder kaartje te kopen voor de eersteklascoupés in de treinen die momenteel rijden op de trajecten Leeuwarden-Harlingen Haven en Leeuwarden-Stavoren. Hoewel er dus wel degelijk eersteklasstoelen aanwezig zijn, geldt voor de gehele trein een tweede klas-tarief. De meeste treinen in Nederland kennen wel degelijk een verschil in klasse en dus prijs in de trein. Op de MerwedeLingelijn – waar Qbuzz het vervoer verzorgt – is ook geen eerste klasse aanwezig.

Vernieuwingen concessie

Vanaf 13 december verbetert Arriva verder de reisinformatie in de schermen en alle aansluitingen zullen worden omgeroepen. Dit om reizigers beter te informeren. Andere innovaties die de vervoerder heeft aangeboden in het bestek zijn hogere frequenties door extra sneltreinen, een app voor treinvervangend vervoer en deelfietsen op alle stations.

Lees ook:

Arriva wint concessie spoorvervoer in Groningen en Friesland

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Eerste klas verdwijnt in treinen in Groningen en Friesland”

Paul Lamote|26.02.20|12:29

Eindelijk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.