Trein, NS, station, Almere

NS rijdt donderdag en vrijdag al met fors minder treinen

Trein, NS, station, Almere

Reizigers moeten er rekening mee houden dat er donderdag en vrijdag fors minder treinen dan gebruikelijk rijden. Bij NS stijgt het aantal ziekmeldingen, waardoor de vervoerder genoodzaakt is om ritten te schrappen. NS en ProRail kondigden voor aankomende zaterdag een speciale basisdienstregeling aan, waarbij veel minder treinen dan normaal worden ingezet. Maar nu wordt het treinverkeer al eerder uitgedund.

NS verwijst reizigers naar de reisplanner op zijn site die is bijgewerkt tot en met zondag 22 maart. “Of een verdere aanpassing van de dienstregeling nodig is hangt af van de actuele situatie”, aldus de vervoerder.

Basisdienstregeling

In de basisdienstregeling vanaf zaterdag rijden er vanaf ieder station twee treinen per uur in beide richtingen. De Intercity Direct en de Intercity Den Haag-Eindhoven rijden vanaf zaterdag niet meer. Op een aantal belangrijke verbindingen rijden intercity’s zoals de trajecten Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder, Maastricht-Eindhoven en Enschede-Utrecht.

Op andere trajecten rijden Sprinters, die op elk tussengelegen station stoppen. Verder worden nachttreinen geschrapt en internationale treinen rijden volgens een sterk aangepaste dienstregeling. Volgens NS is dit afhankelijk van het beleid in het buitenland en de beschikbare capaciteit.

Arriva en Keolis

Arriva is woensdag gestart met een aangepaste dienstregeling in de provincies Friesland en Groningen. De aangepaste dienstregeling is volgens de vervoerder te vergelijken met een zondagsdienstregeling “met behoud van ochtendritten op werkdagen als aanvulling”. De vervoerder heeft net als NS te maken met minder reizigers en personeel.

Arriva is sinds afgelopen weekend gestopt met het rijden van de nachttreinen van Arnhem naar de Achterhoek (Daybreaker). In de gehele regio Oost blijft de frequentie van het treinverkeer hetzelfde, maar zal er met korter materieel worden gereden. Ook andere spoorvervoerders in Europa hebben aanpassingen gemaakt in hun dienstregeling vanwege maatregelen die zijn genomen in verband met het coronavirus. De Blauwnet-treinen van Keolis blijven voorlopig volgens de normale dienstregeling rijden.

Winkels op stations

NS geeft aan op stations waar mogelijk een verkooppunt open te houden voor reizigers en NS-medewerkers. Dit zullen voornamelijk AH to Go winkels zijn, en waar geen AH to Go aanwezig is een Kiosk. Alle overige Kiosk-winkels zijn gesloten.

Alle Rituals-filialen op stations zijn ook gesloten. Huurders van overige winkels op stations maken volgens de vervoerder zelf de afweging of zij hun winkel sluiten. Verder zijn bagagekluizen, met uitzondering van Amsterdam Centraal, zniet meer in gebruik. Reizigers kunnen nog wel hun bagage ophalen. Sanifair toiletten en toiletten met contactloos betalen zijn open. Vanaf zaterdag zal er per station tenminste één fietsenstalling open zijn voor reizigers. In deze stallingen is ook de OV-fiets te huur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.