Vloerstickers stations wijzen reizigers erop 1,5 meter afstand te houden

NS en ProRail gaan in navolging van diverse winkels stickers op de vloeren van stations bevestigen om reizigers erop te wijzen anderhalve meter afstand te houden. Als je op het hart van de sticker staat is de afstand tot de rand van de sticker precies anderhalve meter. De sticker met de tekst ‘Zorg voor elkaar en houd 1,5 meter afstand’ wordt geplakt bij de entrees van het station.

ProRail en NS zetten extra middelen in op stations om reizigers te vragen anderhalve meter afstand te houden ‘om de richtlijn van het RIVM nog vaker onder de aandacht brengen’. Er wordt hiervoor aandacht gevraagd via posters en vloerlijnen in winkels en op stations. Het aantal bezoekers in de winkels wordt teruggebracht zodat de afstand tussen hen gewaarborgd is.

1,5 meter afstand coronavirus, bron: ProRail

Oproep aan reizigers

Op diverse grote en middelgrote stations in Nederland roepen NS en ProRail sinds vrijdag via het omroepsysteem op anderhalve meter afstand te houden, ook bij het in- en uitstappen van de trein. Deze boodschap staat ook op de perronborden. Reizigers worden hiertoe ook opgeroepen via de NS App en digitale schermen in de trein en op de stations. Ook doen conducteurs regelmatig een oproep in de trein.

In het openbaar vervoer wordt tijdens de reguliere schoonmaak extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen. In treinen waar een toilet aanwezig is wordt zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld.

Dienstregeling

Vorige week pasten diverse reizigersvervoerder hun dienstregelingen als gevolg van maatregelen die zijn genomen om het coronavirus tegen te gaan. Het aantal dagelijkse reizigers in het OV is door de coronacrisis met ongeveer negentig procent afgenomen. Daardoor lopen de vervoerders zo’n 180 miljoen euro per maand aan reizigersinkomsten mis.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.