Hull Trains (foto: Phil Richards, flickr)

Britse vervoerder schrapt alle treinen vanwege coronavirus

In het Verenigd Koninkrijk heeft een vervoerder voorlopig alle treinen stilgezet omdat het niet voldoende inkomsten binnenkrijgt door de coronacrisis. Het gaat om de zogenaamde open access-vervoerder Hull Trains, dat treinvervoer aanbiedt tussen Londen en Hull. In het Verenigd Koninkrijk rijdt het OV nog, maar ook daar zijn mensen gevraagd alle niet-essentiele reizen uit te stellen.

Hull Trains komt als commerciele vervoerder niet in aanmerkingen voor de financiele steun, die is uitgetrokken voor vervoerders die wel een concessie exploiteren. Dit helpt deze bedrijven om hun dienstverlening voort te zetten, al is de dienstregeling ook in het VK fors uitgedund. Hull Trains heeft een afspraak gemaakt dat de al gekochte kaartjes gebruikt kunnen worden in treinen van andere vervoerders, zodat reizigers nog steeds hun rit kunnen afleggen.

Financiele problemen

Het schrappen van alle treinen was een moeilijke beslissing, maar noodzakelijk om te helpen de toekomst van het bedrijf veilig te stellen, laat algemeen directeur Louise Cheeseman weten. “We hebben alle mogelijke wegen verkend om te proberen de treinen te laten rijden, maar helaas is dat momenteel financieel niet haalbaar. We spelen een cruciale rol in de regionale economie – zoals erkend door onze lokale parlementsleden – en we zijn van plan om de activiteiten zo snel mogelijk te hervatten.”

Het bedrijf vraagt begrip van reizigers om voor onbekende tijd alle treinen stil te zetten. “Dit besluit beschermt de toekomst van Hull Trains op de lange termijn en de banen voor onze medewerkers. Dit is belangrijk, want daardoor kunnen we de dienstverlening snel opstarten als dit mogelijk is.” Cheeseman benadrukt dat het bedrijf de ontwikkelingen nauw in het oog zal houden.

Noodmaatregelen regering

Hull Trains is onderdeel van FirstGroup, een transportbedrijf dat het hoofdkantoor heeft in Schotland. FirstGroup heeft naast Hull Trains ook verschillende franchises in het Verenigd Koninkrijk in handen. De directeur van dit bedrijf, Steve Montgomery, liet weten dat dit een tegenslag is. Bovendien is hij teleurgesteld dat Hull als open access-vervoerder niet is meegenomen door de regering in de noodmaatregelen voor het spoorvervoer.

Net als in Nederland, is de OV-sector in VK ook bezorgd over de verloren inkomsten nu het aantal reizigers drastisch terugloopt. Deze week werd een dringend pleidooi gedaan richting de overheid om geld uit te trekken voor alle busbedrijven, die vrezen anders om te vallen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.