NS-station Schiphol Railway

Negen maanden cel voor wapenbezit in trein

De politierechter in Haarlem heeft een 33-jarige man negen maanden celstraf opgelegd omdat hij een doorgeladen vuurwapen bij zich had in een trein op Schiphol. De man werd betrapt door een andere passagier, die de hulpdiensten alarmeerde.

Deze passagier was onderweg vanuit Amsterdam naar Den Haag/Rotterdam in de trein en zag op 11 april twee mannen, van wie er een het wapen had en dit doorlaadde. Nadat hij alarm sloeg, kon de marechaussee het duo arresteren op het station van Schiphol.

Bedreiging

Onderzoek heeft uitgewezen dat de man het wapen al een paar maanden in zijn bezit had, naar eigen zeggen omdat hij zich bedreigd voelde. Dat heeft hij verder niet willen uitleggen. Onderzocht is of de man en zijn gezelschap terroristische plannen hadden, maar daarvan is niets gebleken.

Bij het bepalen van de straf woog de rechter mee dat de man het risico heeft genomen dat hij, door met de trein via Schiphol te reizen, het wapen op de luchthaven bij zich had. Door in de trein via Schiphol te reizen heeft hij zelf het risico genomen dat hij dit wapen op de luchthaven, een veiligheidsrisicogebied, bij zich had. Dit vond de politierechter zeer ernstig en gevaarlijk en ze zag dit als strafverzwarende omstandigheden. Bovendien had het incident heel anders kunnen aflopen.

De gevangenisstraf werd mede opgelegd ter afschrikking van anderen. Dit is in lijn met eerdere straffen die door het Hof zijn opgelegd voor soortgelijke gevallen. De officier van justitie had eigenlijk twaalf maanden cel geëist.

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.