NS: alleen stoelen aan raamkant beschikbaar vanaf 2 juni

Reizigers kunnen vanaf 2 juni in de trein alleen op de stoelen bij het raam zitten. Dit betekent dat in de treinen ongeveer de helft van alle zitplaatsen beschikbaar is. Met die maatregelen zorgt NS ervoor dat verantwoord reizen mogelijk is, als de maatregelen tegen corona verder worden versoepeld. 

Het is de verwachting dat het OV-gebruik volgende maand weer gaat oplopen en daarom zijn er maatregelen genomen. De hele sector houdt rekening met een beschikbare OV-capaciteit van 40 procent. NS start op 2 juni met een ‘dienstregeling in nationaal belang’. Dit houdt in dat het maximale aantal treinen wordt ingezet dat voor medewerkers onder corona-omstandigheden nodig is en die nodig zijn om Nederland bereikbaar te houden.

Veiligheid

Reizigers kunnen herkennen welke stoelen gebruikt mogen worden door een groene sticker. De plaatsbeperking komt bovenop de plicht om een mondkapje te dragen, omdat afstand houden het uitgangspunt is. Het is dan ook verplicht om op een groene stoel te gaan zitten. Als die niet meer beschikbaar is, worden reizigers gevraagd een trein later te pakken. Roger van Boxtel, president-directeur NS: “Onze reizigers moeten veilig kunnen reizen en onze collega’s moeten veilig hun werk kunnen doen. Daarom zijn maatregelen zo belangrijk.”

Er wordt een maximale dienstregeling gereden, maar de spoorvervoerder benadrukt dat het rijden van treinen mensenwerk is. “Wij zijn zuinig op al onze collega’s en zetten ze in daar waar nodig. Net als andere bedrijven hebben ook wij te maken met meer ziektemeldingen of collega’s met een zorgtaak. Om die reden rijden wij een dienstregeling die maximaal mogelijk is.”

Blijf thuis

Overigens vraagt de overheid mensen zo veel mogelijk thuis te blijven en drukte te mijden en NS sluit zich aan bij die vraag. Reizigers zouden alleen van het openbaar vervoer gebruik moeten maken als dat noodzakelijk is. Tegelijkertijd nam het aantal reizigers in de afgelopen weken al op bepaalde trajecten toe, zo blijkt uit een monitoring van het aantal reizigers door NS.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de verbindingen Zwolle-Amsterdam, Uitgeest-Rotterdam, Hoorn Kersenboogerd-Leiden Centraal en Amsterdam Centraal-Amersfoort Vathorst. Vanaf 20 mei gaan hier op de drukke tijdstippen langere treinen rijden. Daarnaast worden verschillende winkels op de stations weer langzaam geopend. Reizigers kunnen ook bij enkele winkels op het station een mondkapje kopen.

Internationaal verkeer

Ook het internationale treinverkeer gaat in stappen terug naar de volledige dienstregeling. Zo zal begin juni de IC Brussel, ICE en IC Berlijn conform dienstregeling gaan rijden en Thalys en Eurostar volgen later in juni en juli.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

8 reacties op “NS: alleen stoelen aan raamkant beschikbaar vanaf 2 juni”

Eric Struch|14.05.20|19:17

Begrijp ik nu goed dat alleen een deel (ongeveer de helft) van de zitplaatsen gebruikt mag worden en dat er dus tot nader order GEEN staanplaatsen meer zijn?

Inge Jacobs|15.05.20|14:20

Ja dat klopt voorlopig.

Olga Veldman|15.05.20|20:30

Als je op een school werkt,moet je een trein van een half uur eerder nemen om op tijd op je werk te zijn. Als er geen groene stoel beschikbaar is.

André Koelewijn|15.05.20|20:58

Goed. Dus je stapt een trein binnen. Er blijken geen zitplaatsen meer te zijn. Dus ga je, als gehoorzaam burger, weer naar de deur toe, met de bedoeling de volgende trein te nemen.
Oeps, de trein is al vertrokken!
Wat dan?

Mij lijkt dit onwerkbaar

Trudy Mientjes|18.05.20|15:00

Is het idee om de trein te reserveren al voorbij gekomen?
Dan weet je in ieder geval waar je aan toe ben.

Olga Veldman|18.05.20|16:19

De trein reserveren om een groene zitplaats te kunnen hebben?
Volgens mij is dit nog niet mogelijk.

Emil Bode|18.05.20|18:18

Reserveren wordt wel heel lastig om te regelen als mensen om wat voor reden dan ook een latere trein moeten hebben. Als een trein vertraagd is/uitvalt, ga je de mensen van die trein dan vertellen dat de volgende mogelijkheid over 2 uur is, omdat alle plaatsen voor die tijd al gereserveerd zijn?

En ga je mensen die niet gereserveerd hebben helemaal geen toegang geven, of moeten die halverwege maar uitstappen?

Gary H|02.06.20|22:58

I feel the green stickers on the windows for the seats are not clear enough for oblivious people. The aisle seats should have an X on them or something. Just my thoughts.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.