Marjan Rintel. Foto: NS

Marjan Rintel benoemd tot nieuwe president-directeur NS

Marjan Rintel is benoemd als de nieuwe president-directeur van NS. Ze is sinds 2014 werkzaam bij NS en is momenteel directeur Operatie en lid van de Raad van Bestuur. Als president-directeur volgt ze Roger van Boxtel op. Hij blijft tot 30 september aan om te zorgen voor een goede overdracht, waarna Rintel het stokje op 1 oktober definitief overneemt.

De benoeming van de nieuwe president-directeur door minister van Financiën Wopke Hoekstra gebeurt op voordracht van de Raad van Commissarissen van NS. Er is volgens RvC-voorzitter Gerard van de Aast gekozen voor “een bestuurder die het bedrijf, haar medewerkers en de reiziger tot in de haarvaten kent. Zij heeft NS de afgelopen jaren met veel energie naar uitstekende operationele resultaten geleid. Wij zijn blij dat Marjan NS wil gaan leiden en het bedrijf samen met de medewerkers in binnen- en buitenland verder wil ontwikkelen tot een breed mobiliteitsbedrijf dat de reiziger centraal blijft zetten.”

Grote uitdagingen

De nieuwe president-directeur zegt zelf het volgende over haar benoeming: “Ik ben trots op de resultaten die we met alle NS’ers de afgelopen jaren voor onze klanten hebben bereikt. En daarnaast heb ik een sterk geloof in de missie van NS om Nederland bereikbaar te houden voor iedereen. Ik realiseer me dat we door de huidige crisis in hele andere tijden zitten. Dat motiveert mij extra om te werken met energie en passie aan de grote maatschappelijk bijdrage die NS voor Nederland levert. We staan voor grote uitdagingen op het gebied van onder andere mobiliteit, woningbouw, duurzaamheid en leefbaarheid. Ik kijk ernaar uit om in de rol van president-directeur samen met mijn NS-collega’s een bijdrage te leveren aan het oplossen van deze vraagstukken.”

Onder de indruk

Voor Roger van Boxtel komt er straks na iets meer dan vijf jaar een eind aan zijn werk als president-directeur van NS. Hij werd destijds aangesteld om rust te brengen en het vertrouwen in de treinvervoerder te herstellen. NS stelt dat met Van Boxtel aan het roer de rust en focus zijn teruggebracht en de prestaties sterk zijn verbeterd.

“Met groot plezier mocht ik de afgelopen vijf jaar aanvoerder zijn van het geelblauwe NS-team”, blikt Van Boxtel terug. “Een oer-Hollands bedrijf met gemotiveerde en betrokken medewerkers. Ik ben onder de indruk van de resultaten die geboekt zijn op onze stations, in de treinen, de werkplaatsen. En dit alles voor onze reizigers. Dank voor het vertrouwen dat ik van iedereen kreeg. Vol overtuiging draag ik de sleutel van de dagelijkse leiding over aan Marjan Rintel. Ik ben héél blij met deze interne benoeming van de eerste vrouwelijke president-directeur van NS.”

Afzien van variabele component beloning

De Centrale Ondernemingsraad van NS heeft positief geadviseerd over de voordracht van Marjan Rintel. Zij ontvangt een vast jaarsalaris dat past binnen het geaccordeerde beloningsbeleid en ziet, net als de overige leden van de Raad van Bestuur, vrijwillig af van de variabele component in haar beloning, zoals ze dat ook in haar functie als directeur Operatie deed. Voor die functie wordt nu een opvolger gezocht.

De minister van Financiën heeft ook besloten om op voordracht van de Raad van Commissarissen Bert Groenewegen als Directeur Financiën en lid van de Raad van Bestuur opnieuw te benoemen voor een volledige termijn van vier jaar. Zijn eerste benoemingsperiode loopt af op 15 september 2020. De Centrale Ondernemingsgraad heeft positief geadviseerd over deze herbenoeming.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Marjan Rintel benoemd tot nieuwe president-directeur NS”

Pat Rick|26.06.20|17:09

Wellicht kan de nieuwe directeur de NS nog wat meer klantgerichtheid kan bijbrengen vanuit de KLM achtergrond. En klantrelaties kan verbeteren, met meer personalisering.

Mogelijk kan zij ook reserveringen van zitplaatsen invoeren zoals in Denemarken, waardoor het misschien mogelijk wordt om vluchtnummers te zetten op alle ICs vanaf Schiphol (en niet alleen op de Thalys).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.