Intercity Leiden (foto: NS)

NS voorziet schrappen 2.300 banen, maar geen gedwongen ontslagen

Spoorvervoerder NS verwacht dat de komende jaren zo’n 2.300 arbeidsplaatsen te moeten schrappen door de gevolgen van de coronacrisis. Tegelijkertijd streeft NS ernaar om gedwongen ontslagen te voorkomen, aangezien er tot 2025 ook zo’n 2.500 medewerkers met pensioen zullen gaan. De inkrimping van het bedrijf wordt verwacht, omdat de coronacrisis waarschijnlijk leidt tot verandering van reisgedrag en een forse economische krimp.

Het schrappen van banen is maar één van de maatregelen waar NS over nadenkt, want er zijn meerdere denkrichtingen op papier gezet. Zo levert de Raad van Bestuur ook 10 procent van het salaris in tot eind volgend jaar en wordt over de jaren 2020 en 2021 geen variabele beloning uitgekeerd aan het hoger management. De leden van Raad van Bestuur hadden allemaal al afgezien van die beloning.

Reizigersaantallen

De spoorvervoerder verwacht overigens vanaf 1 juli weer meer reizigers te mogen verwelkomen. Maar de effecten op de inkomsten zijn nog steeds fors. NS houdt er rekening mee dat het de komende vijf jaar 4,7 miljard euro misloopt en daarom zijn dus ingrijpende maatregelen nodig om het bedrijf hier op in te richten en weer financieel gezond te krijgen. Een belangrijke maatregel is een besparing van 1,4 miljard tot 2025.

NS is met de Centrale Ondernemingsraad (COR) en met de vakbonden in gesprek gegaan over deze plannen. Want hoewel het de ambitie is om alle NS’ers met een vast contract binnen te houden, is er wel sprake van ongelijkheid tussen de banen die de komende jaren door corona moeten verdwijnen en de personen die afscheid nemen van NS door een pensioen. “Het kan bijvoorbeeld betekenen dat collega’s andere werkzaamheden gaan verrichten, nieuwe vaardigheden leren en ervaring op doen in een andere functie. NS wil ook in de toekomst blijven investeren in scholing van collega’s.”

Overleg

Daarom wil de vervoerder afspraken maken over een totaalpakket dat gaat over werkgarantie bij flexibiliteit, perspectief en scholing. Daarmee kunnen gedwongen ontslagen worden voorkomen. De afspraken over het totaalpakket gaan onder andere over de vraag hoe er zorgvuldig kan wordenomgaan met veranderingen in functies, maar bijvoorbeeld ook over arbeidsvoorwaarden, pensioen en het Sociaal Plan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NS voorziet schrappen 2.300 banen, maar geen gedwongen ontslagen | OVPro.nl
Intercity Leiden (foto: NS)

NS voorziet schrappen 2.300 banen, maar geen gedwongen ontslagen

Spoorvervoerder NS verwacht dat de komende jaren zo’n 2.300 arbeidsplaatsen te moeten schrappen door de gevolgen van de coronacrisis. Tegelijkertijd streeft NS ernaar om gedwongen ontslagen te voorkomen, aangezien er tot 2025 ook zo’n 2.500 medewerkers met pensioen zullen gaan. De inkrimping van het bedrijf wordt verwacht, omdat de coronacrisis waarschijnlijk leidt tot verandering van reisgedrag en een forse economische krimp.

Het schrappen van banen is maar één van de maatregelen waar NS over nadenkt, want er zijn meerdere denkrichtingen op papier gezet. Zo levert de Raad van Bestuur ook 10 procent van het salaris in tot eind volgend jaar en wordt over de jaren 2020 en 2021 geen variabele beloning uitgekeerd aan het hoger management. De leden van Raad van Bestuur hadden allemaal al afgezien van die beloning.

Reizigersaantallen

De spoorvervoerder verwacht overigens vanaf 1 juli weer meer reizigers te mogen verwelkomen. Maar de effecten op de inkomsten zijn nog steeds fors. NS houdt er rekening mee dat het de komende vijf jaar 4,7 miljard euro misloopt en daarom zijn dus ingrijpende maatregelen nodig om het bedrijf hier op in te richten en weer financieel gezond te krijgen. Een belangrijke maatregel is een besparing van 1,4 miljard tot 2025.

NS is met de Centrale Ondernemingsraad (COR) en met de vakbonden in gesprek gegaan over deze plannen. Want hoewel het de ambitie is om alle NS’ers met een vast contract binnen te houden, is er wel sprake van ongelijkheid tussen de banen die de komende jaren door corona moeten verdwijnen en de personen die afscheid nemen van NS door een pensioen. “Het kan bijvoorbeeld betekenen dat collega’s andere werkzaamheden gaan verrichten, nieuwe vaardigheden leren en ervaring op doen in een andere functie. NS wil ook in de toekomst blijven investeren in scholing van collega’s.”

Overleg

Daarom wil de vervoerder afspraken maken over een totaalpakket dat gaat over werkgarantie bij flexibiliteit, perspectief en scholing. Daarmee kunnen gedwongen ontslagen worden voorkomen. De afspraken over het totaalpakket gaan onder andere over de vraag hoe er zorgvuldig kan wordenomgaan met veranderingen in functies, maar bijvoorbeeld ook over arbeidsvoorwaarden, pensioen en het Sociaal Plan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.