NS-trein op station Breda

Geschillencommissie: NS mag middagspitskorting afschaffen

NS-trein op station Breda

NS staat in zijn recht met het besluit om de middagspitskorting vanaf 2021 af te schaffen. Dat heeft de Geschillencommissie Openbaar Vervoer bepaald in een zaak die was aangespannen door een reiziger met een Voordeelurenabonnement bij de spoorvervoerder. Haar klacht is ongegrond verklaard, meldt de OV Ombudsman.

De reiziger stapte naar de Geschillencommissie, omdat ze van mening is dat NS het abonnement niet zomaar mag wijzigen. In de productvoorwaarden, waarmee abonneehouders akkoord zijn gegaan, staat volgens de commissie dat het veranderen van gebruiksmogelijkheden wel degelijk is toegestaan. Ook wijst de commissie erop dat NS reizigers hierover meer dan een jaar voor ingang van de wijziging en daarmee op tijd heeft geïnformeerd.

Twaalf maanden

NS benoemde in de zaak dat het Voordeelurenabonnement met middagspitskorting al sinds 2011 niet meer wordt verkocht. Destijds werd na aandringen van reizigersorganisatie Rover besloten dat reizigers die nog een abonnement hadden met middagspitskorting, deze mochten behouden. NS zegde consumentenorganisaties in het Locov tegelijkertijd toe abonneehouders minimaal twaalf maanden van te voren te informeren als de korting alsnog zou verdwijnen. Die termijn is veel langer dan de één maand die is genoemd in de productvoorwaarden.

Het Voordeelurenabonnement was de laatste waarmee reizigers 40 procent korting kregen tijdens de middagspits. In november 2019 maakte NS bekend een groot deel van de treinabonnementen vanaf 2021 om te zetten naar NS Flex. Daarmee wil de vervoerder drukte in de spits verminderen en het aantal abonnementen met verschillende voorwaarden verminderen.

343,13 euro

De reiziger die de zaak aanspande, is door het verdwijnen van de middagspitskorting 6,56 euro extra kwijt voor een treinrit. Op jaarbasis zou dat uitkomen op 343,13 euro aan extra reiskosten. Ze bracht tijdens de zaak in dat NS de drukte ook zou kunnen tegengaan met bijvoorbeeld de inzet van langere treinen.

De circa 700.000 abonneehouders hebben de mogelijkheid om het Voordeelurenabonnement, die zonder middagspits zeven euro goedkoper wordt, op te zeggen nu NS de voorwaarden heeft gewijzigd. In daluren en weekenden blijft de korting van 40 procent behouden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

3 reacties op “Geschillencommissie: NS mag middagspitskorting afschaffen”

Mirjam Romein|21.08.20|10:09

21 aug 20
Geachte, ik heb er geen woorden voor!
Ik denk dat ik al 20 jr of langer voordeeluren krt intensief gebruik.
Nu ben ik gepensioneerd :meer tijd maar mindergeld. Ik heb geen auto.
Wat nu? Denkt NS aan gepensioneerden?
Kan daar misschien een tegemoetkoming voor komen? Ouderenkorting oid.
Bij voorbaat dank! Mw M.Romein 69 jr. Den Haag.

Mirjam Romein|21.08.20|10:11

21 aug 20
Zojuist uitgebreide reactie verzondendat ik er geen woorden voor heb
Gebruik voordeelurenjrt reeds 20 jaar denk ik. Nu gepensioneerd 69 jr!
En ik heb minder geld@
Mvg
Mw M Romein den Haag

Joris van de Wijgert|22.08.20|11:38

Beste mevrouw Romein,

NS (en andere vervoerders) hebben ook leeftijdskorting van rond de 35% voor mensen die de leeftijd van 65 jaar hebben bereikt. Bij NS kan dit in sommige gevallen zelfs oplopen tot 50%. Ik verwacht dat NS u ook op die mogelijkheden zal wijzen, mocht dit niet zo zijn, dan zal ik u aanraden om telefonisch contact op te nemen en ik weet zeker dat NS u goed op weg zal helpen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.