Assistentieverlening op het station voor rolstoelgebruiker (foto: NS)

Treinreiziger met beperking kan ‘nog gelijkwaardiger’ reizen

foto: NS

Treinreizigers met een lichamelijke, visuele of auditieve beperking kunnen hun assistentieverlener bij NS vanaf 1 september ontmoeten op het vertrekperron. Daardoor hoeven zij vijf minuten later op het station aanwezig te zijn. Momenteel is de enige ontmoetingsplaats bij de stationsingang, waar reizigers zich 15 minuten voor vertrek moeten melden. Op het perron wordt dit 10 minuten.

Reizigersorganisatie Rover is tevreden dat met mensen een beperking ‘nog gelijkwaardiger’ met de trein kunnen reizen. De organisatie pleit er al langer voor dat zij zelfstandig naar het perron kunnen om daar pas assistentie te krijgen. “Verschillende reizigers hebben bij Rover aangegeven het niet fijn te vinden ‘als een klein kind’ door het station begeleid te worden, aangezien zij prima zelf naar het perron kunnen komen.”

Als toevoeging aan de service dringt Rover aan op een aanmeldmogelijkheid als het lastig is om tien minuten voor vertrek van de trein op het station te zijn. “Dit is bijvoorbeeld het geval bij kleinere stations waar buslijnen slechts eenmaal per uur rijden en een korte aansluiting bieden op de trein.”

143 stations

Met NS Reisassistentie biedt een opgeleide medewerker hulp op het station en bij het in- en uitstappen. Dit maakt reizen met de trein gemakkelijker voor reizigers met een beperking. Wie vanaf september op eigen gelegenheid naar het vertrekperron gaat, ontmoet de assistentieverlener op de meeste stations bij de lift.

Sinds februari is het mogelijk om 24 uur per dag en ook in nachttreinen reisassistentie aan te vragen. De service wordt momenteel aangeboden op 143 stations van NS en wordt de komende vier jaar uitgebreid tot 245 stations. Het aanvragen van NS Reisassistentie kan via de app, online of telefonisch.

Lees ook:
NS verdubbelt aantal stations met reisassistentie

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.