Sprinter NS en bord met reisinformatie

Brandbrief aan NS-directie om messen en agressie in trein

Het aantal reizigers dat steekwapens bij zich draagt in de trein is alarmerend. Dat stelt het dagelijks bestuur van de afdeling Veiligheid en Service (V&S) van NS in een brandbrief aan de directie van de spoorvervoerder, meldt Trouw. De 650 handhavers van NS maken zich ook zorgen om toenemende agressie in de trein en langere wachttijden voor bijstand van de politie.

De steekwapens vielen voornamelijk afgelopen periode op de grond tijdens fouilleringen. Dat gebeurt bijvoorbeeld nadat een reiziger die zwartrijdt of geen mondkapje draagt, zich weigert te identificeren. NS zegt tegen de krant geen overzicht te hebben met het aantal aangetroffen wapens, maar weet wel dat vorig jaar zeventien keer een medewerker met een steekwapen is bedreigd. De vervoerder heeft nog niet gereageerd op de brandbrief.

Vakbond BOA ACP laat aan Trouw weten het beeld dat wordt geschetst in de brief te herkennen. Vrijwel dagelijks zou minimaal één buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) van NS te maken hebben met agressie. In de eerste helft van 2020 registreerde NS volgens de vakbond ruim 30 procent meer van deze incidenten dan in dezelfde periode vorig jaar.

Wapenstok

De Service en Veiligheid-medewerkers vragen in de brandbrief opnieuw om boa’s in het openbaar vervoer uit te rusten met een wapenstok. Deze behoefte bestaat al jarenlang. Zo stelde vakbond FNV Spoor in 2015 al na een reeks geweldsincidenten dat het uitrusten van handhavers met pepperspray en een wapenstok nodig is ter verbetering van de sociale veiligheid.

De discussie over geweld in het openbaar laaide deze week op nadat een 67-jarige buschauffeur van GVB ernstig werd mishandeld toen hij een passagier zonder mondkapje weigerde. Wekelijks registreren OV-medewerkers alleen al bijna 150 incidenten die te maken hebben met de mondkapjesplicht. De agressie is volgens branchevereniging OV-NL zowel gericht op personeel als reizigers.

Donderdagavond werden in Haarlem vier mannen aangehouden voor het mishandelen van een 28-jarige conducteur van NS. Dat gebeurde nadat het viertal weigerde de trein te verlaten omdat ze geen mondkapje droegen. De NS-medewerker werd in het gezicht gespuugd, geslagen, bedreigd en kreeg een kopstoot.

Lees ook: ‘Wekelijks bijna 150 incidenten rond mondkapjes in OV’

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

1 reactie op “Brandbrief aan NS-directie om messen en agressie in trein”

AN|09.10.20|10:41

Uitrusten met pepperspray, steekvest en wapenstok is mooi voor S&Vmedewerkers, de HC loopt net zo’n gevaar en die krijgt niets. Zij zijn de eersten die tegen de agressie aan lopen!
Zij zijn het die vaak alleen moeten werken, met gescheurde kleding thuis komen, met verwondingen thuis komen(zware kneuzingen, gebroken botten), die door NS niet beschermd worden.
Loopt het uit de hand dan staat NS niet altijd achter het personeel maar behandelt ze soms als daders. Dader krijgt vrij reizen, bloemen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.