NMBS-trein op station Brussel

Veel interesse gratis treinpas België; GroenLinks wil vergelijkbaar initiatief

Bron: Inge

Bijna 3,6 miljoen Belgen mogen komend halfjaar twee keer per maand kosteloos met de trein reizen. Alle inwoners uit België konden vorige maand de zogeheten ‘Hello Belgium Railpass’ aanvragen, een gratis twaalfrittenkaart voor de trein. GroenLinks pleit voor een vergelijkbaar systeem en heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven verzocht hier met NS over in gesprek te gaan.

De rittenkaart is een initiatief van de Belgische regering en bedoeld om de toeristische, commerciële, recreatieve en culturele sectoren te ondersteunen in de coronacrisis. Met het aanbieden van gratis reizen wil de regering inwoners aanmoedigen ‘om met de trein ons mooie land te ontdekken of te herontdekken’. De pas geeft van oktober tot en met maart maandelijks recht op twee gratis enkele reizen bij spoorvervoerder NMBS.

GroenLinks

GroenLinks bracht het initiatief vorige week in een schriftelijk overleg over de beschikbaarheidsvergoeding ter sprake. De partij zei ‘met belangstelling’ te hebben gekeken naar de rittenkaart en verzocht Van Veldhoven hierover met NS in gesprek te gaan. “Met de beschikbaarheidsvergoeding heeft het Rijk als het ware de onverkochte stoelen overgenomen. We zouden graag zien dat we deze, zodra de situatie dat toelaat, beschikbaar maken voor alle Nederlanders door een vergelijkbaar systeem voor enkele gratis-reizen-dagen op te zetten.”

De rittenkaart brengt in België volgens NMBS 380.000 potentiële nieuwe reizigers met zich mee, omdat 10 procent van de aanvragers normaal gesproken niet met de trein reist. De overgrote meerderheid (95 procent) gaf daarnaast aan de kaart daadwerkelijk te gaan gebruiken in hun vrije tijd, zoals een recreatief uitstapje of bezoek aan familie en vrienden. Meer dan de helft is voornemens dit te doen op zaterdag en zondag, wat volgens de spoorvervoerder kan leiden tot een verdubbeling van het aantal treinreizigers in het weekend.

Twee keer uitgesteld

De lancering in België werd afgelopen zomer twee keer uitgesteld uit vrees voor te drukke treinen in de vakantie. NMBS voorziet nu geen problemen omdat de twaalf gratis reizen verspreid zijn over zes maanden. Mocht het alsnog te druk worden in een bepaalde trein, dan kunnen reizigers worden geweigerd. De treinen in België rijden vanwege de coronamaatregelen volgens de maximaal haalbare dienstregeling en met een maximale samenstelling. In de treinen, op de perrons en de stations geldt daarnaast een mondkapjesplicht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

3 reacties op “Veel interesse gratis treinpas België; GroenLinks wil vergelijkbaar initiatief”

Pat Rick|09.10.20|15:37

GroenLinks speelt hier voor Sinterklaas (zonder Zwarte Piet) door voor de verkiezingen dit soort cadeautjes te beloven, net als bij de 10.000 Euro voor iedereen die 18-jaar wordt. En de communistische vleugel van GL (waar CPN in is opgegaan), heeft al bedacht dat anderen dat mogen betalen (ondernemers, ondernemingen). Maar uitstapjes zijn nu juist niet wat we nodig hebben. Dit is halucinant wat GL wil. Wees verstandig, voorzichtig en moedig!

Roel Sannes|13.10.20|16:35

Groen links schijnt te vergeten dat we momenteel een corona uitbraak hebben. Zij negeren dit gewoon en vergeten ook dat dit grof geld kost. Deze uigaven hadden we normaal niet gehad. En dan willen ze ineens maar vanalles doen. Foute boel want dit is zuiver een lulverhaal om maar stemmen te winnen. Het geld wat dit moet kosten wordt eigenlijk nu al opgebruikt door de coronaproblemen. En die 10.000 euro aan iedere 18 jarige is helemaal een belachelijk idee.

Gerard van Eck|15.10.20|12:25

Geef dat geld aan de 65 plussers, want die worden alleen maar gekort.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.