Intercity Direct op Amsterdam CS (bron: NS)

NS schrapt tijdelijk extra spitstreinen en nachttreinen

NS rijdt tijdelijk met 3 procent minder treinen vergeleken met de reguliere dienstregeling. De spoorvervoerder zet vanaf deze week geen extra forensentreinen meer in tijdens de spits en heft in het weekend de nachttreinen op die bedoeld zijn voor uitgaanspubliek. De aanpassingen zijn volgens NS nodig vanwege de gevolgen van de coronacrisis.

Als reden noemt de spoorvervoerder onder meer de teruglopende reizigersaantallen, nu de coronamaatregelen zijn aangescherpt. Ook wil NS erop voorbereid zijn dat het aantal ziekmeldingen onder personeel de komende tijd toeneemt. Met de aangepaste dienstregeling, die stapsgewijs plaatsvindt, kan de vervoerder naar eigen zeggen ‘een voorspelbare en betrouwbare treindienst’ blijven aanbieden.

Verder geen aanpassingen

NS blijft verder met de reguliere treindienst rijden, ook tijdens de spits. Het reguliere nachtnet, waaronder de verbinding naar Schiphol, blijft eveneens ongewijzigd. Er worden onder meer extra spitstreinen geschrapt tussen Haarlem en Amsterdam, ’s-Hertogenbosch en Oss, Amsterdam Centraal en Enkhuizen, Assen en Groningen, Rotterdam Centraal en Gouda Goverwelle en Harderwijk en Amersfoort Centraal.

Eerder kondigden HTM, RET en Arriva al aan de dienstregeling af te schalen. Bij HTM en RET zijn de aanpassingen onder meer het gevolg van oplopend ziekteverzuim onder rijdend personeel. Door bij voorbaat ritten te schrappen, moet onverwacht uitval door personeelstekort worden voorkomen. Arriva verlaagt de frequentie van sommige buslijnen om de dienstregeling ‘beter aan te sluiten op de vraag van onze reizigers’.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.