Station Enschede

ProRail en NS plaatsen AED’s op alle treinstations

Foto: Inge Jacobs

Op alle treinstations is volgend jaar een defibrillator te vinden. NS en ProRail plaatsen in samenwerking met de Hartstichting 450 zogeheten automatische externe defibrillators (AED’s) op 350 stations. Die komen bovenop de apparaten die al hangen op de vijftig grotere stations in Nederland.

ProRail en NS startten deze week het aanbestedingstraject voor de levering van de AED’s, waarvan de eerste naar verwachting begin 2021 worden geplaatst. Door het aanbod uit te breiden naar alle stations willen de spoorbeheerder en -vervoerder een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Bij een hartstilstand is de kans op overleven het grootst als binnen zes minuten wordt begonnen met een reanimatie met inzet van een defibrillator.

Stations en omgeving ‘hartveiliger’

De AED’s krijgen een plek bij het treinstation. Hiermee is binnen een straal van 500 meter rondom het station een apparaat te vinden. “Elk mensenleven telt. Dan mogen AED’s op veelgebruikte ontmoetingsplaatsen zoals stations niet ontbreken”, zegt Ans Rietstra, COO van ProRail. Niet alleen de stations, maar ook de omgeving worden hiermee volgens ‘hartveiliger’, aldus Hartstichting-directeur Floris Italianer.

De defibrillators worden aangemeld bij het landelijke oproepsysteem HartslagNu. Via dit systeem wordt bij een vermoeden van een harstilstand burgerhulpverleners opgeroepen die in de buurt zijn van het slachtoffer, wat gemiddeld 10.000 keer per jaar gebeurt. Zij krijgen daarbij de opdracht om te reanimeren en de dichtstbijzijnde AED op te halen. Op deze manier krijg het slachtoffer al hulp terwijl de ambulance nog onderweg is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.