České Dráhy trein in Tsjechië (bron: Wikimedia Commons)

Europese Commissie tikt Tsjechische staatsspoorwegen op de vingers vanwege ‘roofprijzen’

Bron: Harold [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], van Wikimedia Commons

De Europese Commissie heeft de Tsjechische staatsspoorwegen České dráhy (ČD) laten weten dat het de EU-mededingingsregels heeft geschonden door prijzen onder de kostprijs in rekening te brengen. Het spoorbedrijf heeft nu de gelegenheid om zichzelf te verdedigen. Als de Commissie na het verweer concludeert dat er voldoende bewijs is van een inbreuk, kan het een boete opleggen van maximaal 10 procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet van ČD.

De Commissie heeft naar aanleiding van een klacht in 2016 inspecties uitgevoerd in de kantoren van ČD. In november 2016 heeft de Commissie een formeel concurrentie-onderzoek geopend om het vermeende ‘roofzuchtige gedrag’ van ČD met betrekking tot de levering van passagiersvervoerdiensten per spoor in Tsjechië te beoordelen, en met name op de route Praag-Ostrava, de ruggengraat van het Tsjechische spoorwegnet.

Concurrentie

Op bepaalde routes in Tsjechië concurreren spoorwegondernemingen op commerciële basis, buiten de openbare dienst-contracten om. In 2011 en 2012 zijn twee nieuwe spoorwegondernemingen, RegioJet en Leo Express, begonnen met het rijden van commerciële treinen op de route Praag-Ostrava. Naarmate de concurrentie in de spoorsector op dit gebied toenam, is het aantal reizigers op deze verbinding verdubbeld.

In het onderzoek stelt de Commissie dat ČD het mogelijk niet eens was met de snelle uitbreiding van RegioJet en Leo Express op de route tussen Praag, Ostrava en verder. ČD zou hierop hebben gereageerd met het onder de kostprijs aanbieden van treindiensten met als doel om tegenpartijen uit de markt te concurreren. De Commissie is vervolgens tot het voorlopige standpunt gekomen dat ČD tussen 2011 en 2019 ‘roofprijzen’ toepaste op de route Praag-Ostrava.

EU-antitrustregels

Volgens Europese mededingingsregels hebben dominante bedrijven de verantwoordelijkheid om hun machtspositie in de markt niet te misbruiken om concurrenten te belemmeren. Afbraakprijzen vormen volgens de Commissie een ernstige inbreuk op de EU-mededingingsregels.

Uitvoerend Vice-President Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor het Europees mededingingsbeleid: “Concurrentie in de sector van het personenvervoer per spoor kan de prijzen verlagen en de kwaliteit van de dienstverlening aan de reiziger ten goede komen. Het is ook goed voor het milieu, omdat reizigers via de doelstellingen van de Green Deal overstappen op het spoor. In dit geval maken we ons zorgen dat České dráhy betrokken was bij roofprijzen die in strijd zijn met de EU-concurrentieregels.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.