Station Geldermalsen (foto: NS)

Treinkaartje NS wordt iets duurder door inflatie

Het treinkaartje wordt volgend jaar iets duurder. Spoorvervoerder NS verhoogt het tarief voor tweedeklas reizen en abonnementen per 1 januari 2021 gemiddeld met 1,5 procent. Deze verhoging is gelijk aan de verwachte inflatie. De prijs voor een treinrit in de eerste klas stijgt gemiddeld met 2,6 procent. Internationale treinreizen worden gemiddeld 1 procent duurder.

Met de verhoging worden de tarieven net als voorgaande jaren gecorrigeerd op basis van de verwachte inflatie. “Kosten die NS maakt, bijvoorbeeld voor onderhoud van materiaal, worden namelijk door inflatie hoger”, aldus de spoorvervoerder. De prijs van eersteklas reizen stijgt met een hoger percentage dan de verwachte inflatie, maar dit tarief werd de afgelopen twee jaar niet verhoogd.

NS is ook van plan om voor het eerst sinds 2017 het tarief van de OV-fiets te verhogen, van 3,85 naar 3,95 euro per 24 uur. Deze stijging staat nog niet vast. De spoorvervoerder is namelijk nog in afwachting van advies van reizigersorganisaties.

Regio Amsterdam

Ook de Vervoerregio Amsterdam maakte recent een verhoging van het OV-tarief bekend. In de regio Amsterdam blijft die onder het verwachte inflatieniveau. De tarieven van GVB, Connexxion en EBS gaan gemiddeld met 0,91 procent omhoog in de concessies Amsterdam, Amstelland-Meerlanden, Zaanstreek en Waterland. In al deze concessies gaat bovendien hetzelfde kilometertarief gelden van 17,4 cent per kilometer. Nu verschilt dit nog per concessie.

De verhoging van 0,91 procent is gelijk aan de de landelijke tarievenindex (LTI) voor het regionale OV. De prijsstijging komt bovenop het vaste basistarief dat in heel Nederland gelijk is. In 2021 betalen reizigers aan het begin van de reis met bus, tram of metro 0,99 cent. Het basistarief in 2020 bedraagt 0,98 cent. De abonnementen in de regio Amsterdam worden in 2021 niet in prijs verhoogd.

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

1 reactie op “Treinkaartje NS wordt iets duurder door inflatie”

Derk Van Dorth|23.11.20|11:58

Hoog tijd dat de BTW voor het OV verdwijnt!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.