Eerste klas trein (foto: NS)

‘Geen aanleiding om eerste klas voor alle treinreizigers open te stellen’

Er reizen veel minder mensen dan normaal met de trein, maar toch zijn er soms drukke momenten. Moet de eerste klas dan worden opengesteld voor alle reizigers, zodat het makkelijker is om anderhalve meter afstand te houden? De Tweede Kamer nam deze week een motie aan waarin de regering wordt verzocht hierover in gesprek te gaan met spoorvervoerders. Volgens NS is een dergelijke maatregel momenteel niet nodig.

De motie kwam uit de pen van Cem Laçin (SP) en Mustafa Amhaouch (CDA). Hun voorstel is dat alle reizigers in de eerste klas kunnen zitten op ‘zeer drukke momenten waarbij de veiligheid in het geding is’. Dat zou niet alleen zorgen voor meer ruimte tijdens piekmomenten, maar de trein ook aantrekkelijker maken in coronatijd. “Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen”, stelde Amhaouch vorige week op Twitter.

Laçin reageerde verheugd nadat de Kamer instemde met de motie. De SP’er ziet dit als ‘de eerste stap’ naar het afschaffen van het onderscheid tussen eerste en tweede klas in de trein.

Incidenten

Het voorstel kon dus rekenen op bijval in de Tweede Kamer. Maar als het aan spoorvervoerder NS ligt, wordt dit geen realiteit. “In onze beleving is er voldoende ruimte in de treinen”, zegt woordvoerder Oscar van Elferen. Hij wijst erop dat NS momenteel circa 30 procent van het gebruikelijke aantal reizigers vervoert, tegenover 90 procent materieelinzet. Hij erkent dat er af en toe momenten zijn waarop het druk is in de tweede klas, maar dat zijn volgens de spoorvervoerder incidenten. “Als dit een structureel probleem zou zijn, is het een ander verhaal. Maar dat zien we nu niet terug.”

NS vindt eerder getroffen maatregelen om drukke momenten te voorkomen dan ook voldoende in de huidige situatie. Zo zijn er afspraken gemaakte met universiteiten en grote werkgevers om reizigers te spreiden en werd begin deze maand de aanmeldservice landelijk uitgerold waarmee NS en reizigers meer inzicht krijgen in verwachte drukte. Zolang het bij incidenten blijft, kunnen reizigers er volgens de vervoerder voor kiezen een trein eerder of later te pakken als ze zien dat het druk is.

Het kabinet is niet verplicht een aangenomen motie uit te voeren. NS zegt nog niet te kunnen vooruitlopen op de situatie waarin daadwerkelijk het gesprek over het openstellen van de eerste klas wordt aangegaan met vervoerders.

Geen aanleiding

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat onderschreef vorige week al de uitleg van NS. Volgens haar is het openstellen van de eerste klas een keuze aan de vervoerder, maar geven de cijfers hier geen aanleiding toe. Van half oktober tot half november was 0,03 procent van de NS-treinen voor meer dan 80 procent bezet, aldus de staatssecretaris. “Dit betreft circa 28 van de 29.645 treinen, gelijk verdeeld over de ochtendspits, avondspits en dal.”

Regionale spoorvervoerder Arriva hanteert sinds dit najaar overigens geen eerste klas meer, maar dat is geen gevolg van de coronacrisis. De provincies Groningen en Friesland zijn van mening dat en luxere klasse niet meer nodig is. In vernieuwde treinen waarmee Arriva in het noorden rijdt, zijn in plaats daarvan in de hele trein meer faciliteiten. Voor treinen waarin nog wel eersteklasstoelen aanwezig zijn, geldt een tweedeklastarief. Ook de treinen waarmee Qbuzz op de MerwedeLingelijn rijdt, kennen geen eerste klas.

Lees ook: Arriva presenteert vernieuwde trein zonder eerste klas

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “‘Geen aanleiding om eerste klas voor alle treinreizigers open te stellen’”

Anneke Westerhoff|01.12.20|11:59

Ik heb juist nu gekozen om 1e klas te reizen, i.v.m Corona en om er zeker van te zijn, dat het rustig is waar ik zit. Ik zie nl. toch dat een aantal mensen zich niet kunnen gedragen en niet kunnen doen wat er wordt gevraagd. Jammer, dat een aantal landgenoten zo a-sociaal kunnen doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.