Nachttrein van ÖBB (Bron: © ÖBB/Harald Eisenberger)

Nog geen duidelijkheid over nieuwe startdatum nachttrein naar Wenen

Nachttrein van ÖBB (Bron: © ÖBB/Harald Eisenberger)

Het is niet bekend wanneer NS en de Oostenrijkse spoorvervoerder ÖBB alsnog starten met de dagelijkse nachttreinverbinding van Amsterdam naar Innsbruck en Wenen. De trein had op 13 december 2020 moeten gaan rijden, maar dit werd uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. Het advies om niet naar het buitenland te reizen, is inmiddels verlengd tot eind maart.

NS zoekt op dit moment samen met ÖBB naar een nieuwe datum, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in een Kamerbrief. Daarbij houden de twee vervoerders rekening met de ontwikkeling van de coronamaatregelen en reisadviezen. Van Veldhoven heeft de verbinding inmiddels wel definitief opgenomen in de hoofdrailnetconcessie, waarmee er groen licht is om NS op korte termijn de beloofde subsidie te verstrekken.

Er is maximaal 6,7 miljoen euro beschikbaar gesteld om de verbinding kostendekkend te maken. Volgens NS is het anders erg lastig om met ticketprijzen te kunnen concurreren met vliegreizen.

Nieuwe verbindingen

In de concessie is nu opgenomen dat NS vanaf 2021 als proef dagelijks met een nachtverbinding van Amsterdam naar Inssbruck en Wenen rijdt. Op advies van de consumentenorganisaties in het Locov is in de toelichting expliciet opgenomen dat binnen Nederland wordt gestopt op Utrecht Centraal en Arnhem Centraal. Van Veldhoven heeft NS wel de vrijheid gegeven om het stoppatroon te wijzigen als daar bijvoorbeeld om operationele redenen aanleiding toe is.

De proef duurt tot uiterlijk 2024 met de mogelijkheid voor tussentijdse evaluatie. Tegelijkertijd wordt met geïnteresseerde vervoerders verkend of en hoe zij gestimuleerd kunnen worden om Nederland na de proef als bestemming voor hun nachttrein te kiezen. Van Veldhoven zegt initiatieven zoals die van SBB en ÖBB voor een mogelijke verbinding tussen Amsterdam en Zürich toe te juichen. Bij nieuwe verbindingen wordt eerst gekeken naar totstandkoming via open toegang. Er wordt gewerkt aan een marktverkenning voor mogelijke verbindingen, die uiterlijk komende zomer wordt verwacht.

Van Veldhoven streeft naar 2 miljoen extra internationale reizigers per jaar richting 2025. Eind vorig jaar werd voor NS al een inspanningsverplichting vastgelegd in de concessie om de trein te positioneren als aantrekkelijk alternatief voor het vliegtuig. Het gaat dan met name om bestemmingen binnen 700 kilometer.

Lees ook: Start nachttrein naar Wenen uitgesteld

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.