Rellen bij Eindhoven Centraal (foto: EPA/Rob Engelaar)

OV op meerdere plekken stilgelegd door rellen, ravage station Eindhoven

Foto ANP, eenmalig gebruik!

Het openbaar vervoer is zondag op meerdere plekken in het land stilgelegd vanwege ongeregeldheden. Op en rondom station Eindhoven richtten relschoppers een ravage aan, waardoor het treinverkeer van 14.30 uur tot 22.30 uur stillag. Ook de bussen in en rond de Brabantse stad werden van de weg gehaald. Na het ingaan van de avondklok werd het busvervoer ook in andere delen van het land gestaakt. De schade aan station Eindhoven Centraal loopt in de tonnen.

De ongeregeldheden in Eindhoven begonnen elders in de stad, maar verplaatsten zich aan het einde van de middag naar het stationsgebied. In de stationshal werden ruiten en deuren ingegooid, digitale reisinformatieborgen vernield, winkels vernield en zelfs een winkel geplunderd. Buiten het station werden behalve fietsen ook een auto van de incidentenbestrijding van ProRail vernield en in brand gestoken. Het treinverkeer was op dat moment op last van de politie al stilgelegd, waardoor er vrijwel geen reizigers meer aanwezig waren.

Herstel duurt weken

De relschoppers hebben volgens ProRail op een ‘ongekende en een werkelijk schandalige manier huisgehouden’. De schade wordt op enkele tonnen geschat en volledig herstel kan tot wel twee maanden gaan duren. “De grootste puinhoop hebben we weliswaar opgeruimd. Zo zijn de glasscherven opgeveegd en de kapotgeslagen ruiten en deuren verwijderd. Met het opruimen en schoonmaken zijn tientallen mensen aan de slag”, aldus een woordvoerder van de spoorbeheerder tegen ANP.

Het duurt daarentegen weken voordat bijvoorbeeld alle ramen zijn hersteld. “Met name bij de restauratie: dat zijn hoge ramen, geen doorsnee ruiten. Die moeten op maat worden gemaakt. En dat terwijl het station recent helemaal gerenoveerd is en pas een jaar geleden werd omgedoopt tot Centraal Station. Wat hier gebeurde is voor Nederlandse begrippen ongekend. Het is diep- en dieptriest.”

Verontwaardiging

NS-medewerkers die zondagmiddag op het station aanwezig waren, konden zich op tijd in veiligheid brengen. “Maar dit is bij niemand in de koude kleren gaan zitten. Het station is een ravage”, aldus Marjan Rintel, president-directeur van de spoorvervoerder, die spreekt van een afschuwelijke situatie. “Het station moet een veilige plek zijn voor collega’s en reizigers. Wij rijden nu juist voor de mensen met een cruciale rol in de strijd tegen het coronavirus. Zij moeten veilig thuis kunnen komen.”

NS en ProRail hebben aangifte gedaan bij de politie en proberen de schade zoveel mogelijk te verhalen op de daders. ProRail-directeur John Voppen: “Schandalig. Van onze collega’s en onze spullen blijf je af. Ongelofelijk dat onze collega’s – die dag in, dag uit, gewoon naar hun werk gaan om te zorgen dat Nederland bereikbaar blijft – met dit soort bizarre vernielingen te maken krijgen.”

De spoorvervoerder en -beheerder waren zeker niet de enige die met verontwaardiging reageerden op de gebeurtenissen. “Zo triest dat dit kan in Nederland. Onze OV-collega’s staan doodsangsten uit”, stelde Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OV-NL. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van IenW noemde het geweld en de vernielingen onacceptabel. “Zulk gedrag heeft niets meer met de vrijheid van demonstreren te maken.” Van Veldhoven bracht maandagochtend samen met NS-directeur Rintel een bezoek aan het station. Daar werd onder gesproken meer met medewerkers die de rellen zondag van dichtbij meemaakten.

Impact dienstregeling

De gebeurtenissen hadden flinke impact op de dienstregeling. Het treinverkeer van en naar Eindhoven werd rond 14.30 uur stilgelegd. Het station werd pas acht uur later weer vrijgegeven, maar bleef wel extra beveiligd. Ook de bussen van Hermes werden s middags van de weg gehaald. De vervoerder besloot rond 19.30 uur zelfs de volledige dienstregeling in Zuidoost-Brabant voor de rest van de dag stil te leggen. Bussen van Arriva reden niet verder dan tot de laatste halte voor Eindhoven.

Hermes-directeur Martijn Mentink: “Juist nu wij rijden voor noodzakelijke reizen, moeten wij onze dienstregeling stilleggen. Een zwaar besluit, maar de veiligheid van reizigers en medewerkers staat voorop. Dank aan alle hulpverleners en collega’s die voor ons klaarstaan.” NS en ProRail uitten spraken eveneens hun waardering uit voor de hulpdiensten.

Avondklok

Nadat de avondklok zondagavond was ingegaan, deden zich op meerdere plekken in het land ongeregeldheden voor. Die hadden onder meer gevolgen voor de dienstregeling van Arriva. In Tilburg stopte de vervoerder op last van de politie rond 21.30 uur het rijden van de stadsdienst en later op de avond werd ook de streekdienst beëindigd. Op foto’s is te zien hoe een bushokje in Tilburg in vlammen opging.

Ook de bussen in Venlo en Roermond werden op hetzelfde moment gestald door Arriva, omdat de situatie niet meer veilig was. Regionale treinen deden bovendien station Venlo niet meer aan op last van de politie, die het stationsgebied aldaar had afgezet. Keolis meldde na 21.00 uur eveneens op diverse plaatsen hinder te ondervinden vanwege demonstraties, maar de bussen bleven hier wel rijden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

2 reacties op “OV op meerdere plekken stilgelegd door rellen, ravage station Eindhoven”

Wiebe Goossen|26.01.21|13:25

Het is een grove schande dat onder het mom van ‘protest tegen coronamaatregelen’ het volk zich zó heeft laten gaan, zeer vermoedelijk opgestookt door agitatoren die al gauw mee- en leeglopers om zich heen wisten te verzamelen en zodoende het idee van ‘volksopstand’ deden postvatten! Als levenslang gebruiker van het OV erger ik me des te meer aan de vernielingen en wil ik mijn medeleven uitdrukken aan de angst die is ontstaan onder het personeel.

kees boer|26.01.21|20:13

Daar zijn geen woorden voor om je kapot aan te ergeren ;dit had men in de vroegere DDR niet te proberen om een politieman aan te vallen ;kan je donder op zeggen dat je in elkaar geramd werd en je draaide voor jaren de gevangenis in

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.