Treinen in sneeuw in Rotterdam (foto: NS)

NS rijdt ook woensdag aangepaste dienstregeling, wel met intercity’s

De treinen van NS zullen ook woensdag vanwege de strenge vorst nog niet volgens de gebruikelijke dienstregeling rijden. De spoorvervoerder bereidt samen met ProRail opnieuw een aangepaste dienstregeling voor. In tegenstelling tot dinsdag zullen op enkele trajecten wel weer intercity’s gaan rijden. Reizigersvereniging Rover wil snel duidelijkheid voor de rest van de week.

NS kan nog niet op volle sterkte rijden omdat de vrieskou en vocht kunnen zorgen voor ijsafzetting aan de bovenleiding. Bovendien zijn opstelterreinen en onderhoudsbedrijven moeilijk bereikbaar door wisselstoringen. Daardoor kan een deel van de treinen niet worden ingezet voor de dienstregeling. Volgens het KNMI lopen de minimumtemperaturen in de nacht van dinsdag op woensdag uiteen van -4 graden Celcius op de wadden tot lokaal -16 graden Celcius in het oosten.

Duidelijkheid scheppen

Reizigersvereniging Rover heeft erop aangedrongen om een voorspelling te geven voor de rest van de week. “NS en ProRail zullen ongetwijfeld kunnen inschatten of het een kwestie van uren of dagen is voordat er weer een betrouwbare dienstregeling kan worden geboden”, aldus Rover-directeur Freek Bos. De vereniging heeft ook gevraagd om ‘de nodige duidelijkheid te scheppen’ over de trage opstart van de dienstregeling.

NS reed afgelopen zaterdag al een winterdienstregeling vanwege het voorspelde winterse weer. De weersomstandigheden waren echter zo extreem, dat er zondag de hele dag geen treinen konden rijden door de vele wisselstoringen. Nadat maandag maar mondjesmaat sprinters reden, werd dinsdag een aangepaste dienstregeling opgestart met enkel sprinters. De regionale treinen reden dinsdag wel vrijwel allemaal.

Stad- en streekvervoer

In het stad- en streekvervoer waren de grootste problemen dinsdag voorbij. In bijna heel het land werd de dienstregeling (in de loop van) dinsdagochtend opgestart, al konden nog niet alle lijnen worden gereden. Zo reed Arriva in sommige regio’s met pendeldiensten zonder vaste dienstregeling. GVB kon in Amsterdam nog niet met alle trams en metro’s rijden.

In Twente ging er als enige concessie helemaal geen bus de weg omdat veel wegen nog niet begaanbaar waren. Momenteel wordt hier door Keolis proefgereden op de streeklijnen, in de hoop dat deze woensdag weer kunnen worden opgestart.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.