Station Leiden Centraal (foto: NS)

NS gaat samenwerking aan met Raad voor de Kinderbescherming

Beeldbank NS

Jongeren tussen de twaalf en achttien jaar die een strafbaar feit plegen in de trein of op het station, kunnen voortaan een taakstraf opgelegd krijgen die uitgevoerd wordt op het station. NS en de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend. De spoorvervoerder is de eerste grote organisatie waarmee de raad zo’n samenwerking aangaat.

Als de rechter een taakstraf oplegt aan een jongere, zorgt de RvdK voor een passende werkplek. Door de straf op het station uit te laten voeren, hoopt NS bij te dragen aan de bewustwording onder jongeren. Met als belangrijkste doel dat zij niet nogmaals de fout ingaan. “We geloven dat jongeren de volgende keer wel twee keer nadenken voordat ze iets vernielen, als ze weten welke impact dat heeft op mijn collega’s en onze reizigers”, aldus Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie van de vervoerder.

Facilitaire taken

Het werk zal grotendeels bestaan uit facilitaire taken, zoals het schoonmaken van een stationshal of het verwijderen van zwerfafval. Het idee is dat jongeren die hun taakstraf uitvoeren in de omgeving waar zij schade hebben aangericht, bewuster worden van de gevolgen van hun daad. Als de rechter een werkstraf oplegt, bepaalt de RvdK waar deze wordt uitgevoerd. Dit kan op het station zijn na strafbare feiten als zwartrijden, vernieling van stationsmeubilair of het spuiten van graffiti.

Aanleiding voor de samenwerking is een incident uit 2019 waarbij twee jongeren een trein beschadigden en hun taakstraf bij NS uitvoerden. “Het is ontzettend mooi om te zien dat er nu een overeenkomst is afgesloten zodat in de toekomst meer jongeren hun taakstraf bij NS kunnen uitvoeren”, zegt raadsonderzoeker Pepijn de Wijs van de RvdK, die twee jaar terug betrokken was bij het incident. Algemeen directeur Herke Elbers wil gaan verkennen of andere grote landelijke organisaties het voorbeeld van NS willen volgen.

Lees ook: Veel minder reizigers, maar meer NS-medewerkers gewond door agressie

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.