R-net trein van NS bij Gouda (bron: NS)

Opknapbeurt treinen op MerwedeLingelijn afgerond

R-net trein van NS bij Gouda (bron: NS)

Alle treinen op de MerwedeLingelijn zijn inmiddels uitgerust met comfortabele stoelen, USB-aansluitingen, oplaadpunten en wifi. Bovendien hebben ze van vervoerder Qbuzz de rood-grijze huisstijl van R-net gekregen. Daarmee hebben de treinen, die Qbuzz na het winnen van de concessie overnam van vervoerder Arriva, een flinke opknapbeurt gekregen.

Met de make-over wil de vervoerder de regionale treinverbinding tussen Dordrecht en Geldermalsen nog aantrekkelijker maken voor reizigers. Aanvullend hierop krijgt de MerwedeLingelijn vanaf september een vrijliggend spoor bij Geldermalsen. De trein hoeft dan niet langer het drukke spoor tussen Utrecht en Den Bosch te kruisen, wat de dienstregeling van de MedeweLingelijn betrouwbaarder maakt.

1.600 stoelen vervangen

Er ging nogal wat werk zitten in het opknappen van de treinen. Voor de USB-aansluitingen en stroomvoorziening was ruim 2.000 meter kabel nodig, wat heeft geleid tot 125 USB-aansluitpunten. Bovendien zijn er circa 1.600 stoelen vervangen door een meer comfortabele variant. Dit kostte per trein ongeveer 400 uur werk. Om de treinen het herkenbare rood-grijze R-net jasje te geven, is er volgens de provincie Zuid-Holland een half voetbalveld aan folie op de treinen geplakt.

De provincie vindt het belangrijk om te investeren in het openbaar vervoer, waaronder in R-net. Dit is een kwaliteitsmerk voor hoogwaardig openbaar vervoer in de Randstad. Onder dit keurmerk rijden treinen, bussen, trams en metro’s, die te herkennen zijn aan de kleur en het R-netlogo. Arriva, die hier het treinvervoer voor Qbuzz verzorgde, hanteerde een eigen huisstijl.

Toegankelijkheid

Behalve een vrijliggend spoor, komt er bij station Gorinchem ook een reizigerstunnel met een hellingbaan of lift voor reizigers met een beperking. Die moet vanaf december klaar zijn voor gebruik en op die manier worden de perrons toegankelijk voor iedereen.

Lees ook:

Treinen op MerwedeLingelijn krijgen R-netstijl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.