Amsterdam Centraal (foto: NS)

Treinverkeer ontregeld door acties op verkeersleidingsposten

Beeldbank NS

Het treinverkeer is van woensdag tot en met zaterdag ontregeld door acties van vakbond FNV Spoor. Door werkonderbrekingen op verschillende verkeersleidingsposten door het hele land kunnen in bepaalde regio’s en daarbuiten minder of geen treinen rijden. Dat zorgt voor veel overlast bij spoorvervoerders en treinreizigers. FNV voert actie omdat er nog geen akkoord is bereikt met spoorbeheerder ProRail over een nieuwe cao.

Op woensdag is er van 06.00 tot 08.00 uur actiegevoerd in de regio’s Utrecht, Amsterdam en Alkmaar. Voor donderdag staan op hetzelfde tijdstip werkonderbrekingen gepland in Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal. Vrijdag zijn de regio’s Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen aan de beurt. FNV Spoor heeft voor zaterdag een 24-uurstaking aangekondigd, die om 05.00 uur begint.

Geen treinen tot 08.00 uur

Door de regionale stakingen kan het treinverkeer in de betreffende regio’s pas na 08.00 uur worden opgestart. Spoorbeheerder ProRail verwacht dat het treinverkeer in ieder geval tot 10.00 uur ontregeld is. Ook is er grote kans dat het effect in andere delen van het land te merken is. Woensdagochtend startte het treinverkeer na de acties volgens NS goed op.

Als de landelijke actie op zaterdag doorgaat, verwacht ProRail dat de hele dag geen treinverkeer mogelijk is in het hele land.

Cao-onderhandelingen

ProRail heeft na maandenlang overleg over een nieuwe cao op 1 maart een eindbod gedaan richting CNV Vakmensen, VHS Railprofessionals en FNV Spoor. CNV Vakmensen en VHS RailProfessionals hebben daarmee ingestemd en voeren op dit moment met ProRail nog gesprekken over de ‘Eerder stoppen met werken-regeling’.

De achterban van FNV verwierp het bod echter, waarna de bond ProRail een ultimatum stelde. Er is onder meer onenigheid over het percentage loonsverhoging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.