Intercity Den Haag-Eindhoven avond (foto: NS)

Spoorstakingen voorbij vanwege cao-akkoord ProRail en vakbond

De stakingen van FNV Spoor zijn voorlopig van de baan, omdat de vakbond en spoorbeheerder ProRail een onderhandelingsresultaat hebben bereikt over een nieuwe cao. De leden moeten daar nog wel mee instemmen. NS rijdt donderdag weer de normale dienstregeling. Ook de spoorgoederenvervoerders zijn opgelucht dat de treindiensten weer kunnen worden hervat in het hele land, laat RailGood weten aan zustervakblad SpoorPro.

Dat de acties van de vakbond van de baan zijn, is goed nieuws voor reizigers en spoorvervoerders. Die ondervonden woensdagochtend overlast, omdat bij verkeersleidingsposten in de regio’s Utrecht, Amsterdam en Alkmaar geprotesteerd werd. In die regio’s konden tussen 06.00 en 08.00 uur geen treinen rijden. Ook voor donderdag, vrijdag en zaterdag stonden acties gepland, die nu voorlopig van de baan zijn.

Volle treinen

De acties leidden woensdag na afloop tot een paar volle treinen toen de dienstregeling weer werd opgestart. Enkele treinen die weer reden, hadden weinig tot onvoldoende plekken. In sommige gevallen moesten mensen achterblijven omdat de treinen vol zaten. In een aantal andere gevallen werden de treinen volgens NS door reizigers als te druk ervaren, hoewel er nog wel plekken beschikbaar waren.

Reizigersvereniging Rover had geen goed woord over voor de acties, die het buitenproportioneel noemde, zeker nu de coronamaatregelen zijn versoepeld en meer reizigers worden verwacht. “We begrijpen het belang van acties voor een goede cao. Er zijn ook andere manieren om dit soort conflicten uit te vechten dan over de rug van de reiziger”, aldus directeur Freek Bos.

Cao-onderhandelingen

ProRail, FNV Spoor, CNV Vakmensen en VHS Railprofessionals begonnen in oktober vorig jaar met cao-onderhandelingen. Op 1 maart deed ProRail een eindbod, waar CNV Vakmensen en VHS RailProfessionals mee akkoord gingen. Zij stelden nog wel aanvullende eisen over de ‘Eerder stoppen met werken-regeling’.

De achterban van FNV verwierp het bod echter, waarna de bond ProRail een ultimatum stelde. De bonden en de infrabeheerder waren het onder meer oneens over de hoogte van de loonsverhoging en de looptijd van de cao. De vakbond en ProRail leggen nu de laatste hand aan de details van het akkoord, die waarschijnlijk donderdag bekend worden gemaakt. Vakbondsbestuurder Michiel Boer van FNV Spoor: “Het woord is nu aan de leden. Als die het akkoord goedkeuren, is er een nieuwe cao en zijn acties helemaal van de baan.”

Alle drie de vakbonden gaan het nieuwe akkoord aan de leden voorleggen. Zij hebben tot 17 mei de tijd om hun stem uit te brengen. Dat is het moment dat duidelijk wordt of alle partijen een nieuwe cao afspreken.

Lees ook: Treinverkeer ontregeld door acties op verkeersleidingsposten

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.