Spoorbrug Schiedam

ProRail zet stap naar volledig dekkend mobiel bereik op spoor

Foto Dylan

Over een paar jaar is het mobiele bereik op het Nederlandse spoornetwerk volledig dekkend. ProRail heeft een contract afgesloten met telecommunicatieprovider Cellnex, dat de komende twee jaar tachtig masten neerzet op de spoorgrond die het bedrijf pacht van de spoorbeheerder. Het betere bereik betekent niet alleen meer comfort voor reizigers; het is ook een belangrijke voorwaarde voor het uitrollen van het Europese beveiligingssysteem ERTMS.

Arjen Boersma, Chief Information Officer bij ProRail: “Het aantal treinreizigers in Nederland neemt de komende twintig jaar met zeker 30 procent toe. Dat betekent ook dat meer mensen in de trein mobiel bereik en internet nodig hebben. Met deze stap slaan we dus twee vliegen in een klap: enerzijds creëren we een belangrijke voorwaarde voor het laten rijden van meer treinen, en anderzijds helpt het telecomproviders en vervoerders om te zorgen dat die mensen in de trein straks allemaal nog beter mobiel bereik hebben.”

Win-winsituatie

Cellnex mag de masten ook aan andere partijen verhuren en mag het nog eens honderd masten extra aanleggen op ProRail-grond. De publieke telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile gebruiken de masten daarnaast om het mobiel bereik te verbeteren en te vergroten. Ook biedt het hen de mogelijkheid om 5G uit te rollen.

Het contract creëert volgens ProRail een win-winsituatie. De spoorbeheerder bespaart 30 procent aan investerings- en beheerkosten, wat neerkomt op “vele tientallen miljoenen euro’s”. Op dit moment gebruikt ProRail voor het GSMR-netwerk vierhonderd antennemasten die veelal op gebouwen hangen. Straks kan de spoorbeheerder ook de tachtig nieuwe masten hiervoor gebruiken.

Jaren werk

Het gaat volgens ProRail jaren duren voor het einddoel van volledige dekking is bereikt. Dat komt omdat het werken op het terrein van de spoorbeheerder is gebonden aan strikte regels. Zo mogen mensen er alleen aan het werk als er geen treinen rijden. ProRail werkt aan een vereenvoudigde procedure voor telecomproviders om het daadwerkelijk plaatsen van antennes voor beter bereik en snellere verbindingen te versnellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.