Thalys trein (bron: Thalys - Jean-Jacques D'Angelo)

Toekomst Thalys veiliggesteld dankzij financiering banken

In navolging van Eurostar is ook de toekomst van Thalys veiliggesteld. De internationale vervoerder ontvangt van vijf Europese banken een financiering voor een totaalbedrag van 120 miljoen euro, met een looptijd van vier jaar. Het is de eerste keer dat de exploitant van onder meer de treinverbinding tussen Amsterdam, Brussel en Parijs een beroep doet op externe financiering.

“Wij zijn tevreden met de afronding van deze transactie. Het stelt de toekomst van Thalys veilig op een moment waarop de reisbeperkingen worden opgeheven en onze activiteiten zich geleidelijk hervatten” aldus Bertrand Gosselin, CEO van Thalys. De vervoerder maakte bij de presentatie over de jaarcijfers over 2020 al bekend dat het geld zou moeten gaan lenen. Het coronajaar zorgde voor een omzetdaling van 70 procent en een nettoverlies van 137,7 miljoen euro. Ook voor dit jaar wordt rekening gehouden met rode cijfers.

Fusie met Eurostar

De financiering is geïntegreerd in het herstelplan van Thalys, dat wordt voortgezet. Vorig jaar zorgde het bezuinigingsplan al voor een kostenreductie van 42 miljoen euro. Gosselin: “Met de voltooiing van deze transactie kan Thalys zich richten op haar commerciële herstel en het hervatten van de groei.” Sinds kort rijdt Thalys weer drie keer per dag tussen Amsterdam en Parijs, een verdriedubbeling van het lange tijd versoberde aanbod.

De coronacrisis zorgde er ook voor dat de geplande fusie tussen Thalys en Eurostar werd uitgesteld. Het Franse SNCF – de grootste aandeelhouder bij beide vervoerders – kondigde die fusie eind 2019 aan. De gesprekken bleven lopen, maar beide vervoerders moesten eerst hun financiering op orde brengen. Dat is inmiddels gelukt. Eerder deze maand bereikte ook Eurostar een akkoord over een steunpakket dat de toekomst van de vervoerder veiligstelde.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.