Geld. Foto: iStock / darkojow

NS keert 43 miljoen euro uit aan slachtoffers transporten Tweede Wereldoorlog

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

Bijna 5.500 slachtoffers van de treintransporten in de Tweede Wereldoorlog, of hun nabestaanden, hebben van NS een individuele tegemoetkoming gekregen. Daarmee is voor de spoorvervoerder een bedrag van zo’n 43 miljoen euro gemoeid.

NS heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Duitse bezetter mensen vervoerd met concentratie- en vernietigingskampen in het buitenland als uiteindelijke bestemming. In 2005 bood het bedrijf excuses aan voor wat het als een zwarte bladzijde in de eigen geschiedenis ziet.

Na gesprekken met overlevende Salo Muller besloot NS op morele gronden onderzoek te laten doen naar tegemoetkoming van slachtoffers van de transporten en hun nabestaanden. De adviezen daarover door de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS onder leiding van Job Cohen werden allemaal overgenomen.

Nog één openstaand advies

Voor de compensatie kon vanaf augustus 2019 een jaar lang aanvragen worden ingediend en die zijn tot en met begin dit jaar afgehandeld. Nu de balans is opgemaakt, blijkt dat er 5.498 keer een tegemoetkoming is uitgekeerd. Het geld ging naar 804 overlevenden en in de overige gevallen naar nabestaanden van slachtoffers.

Het enige advies van de commissie dat nog wordt verwerkt is dat voor een diepgaand onderzoek naar de rol van de NS in de Tweede Wereldoorlog. Het NIOD doet op verzoek van de NS een vooronderzoek en als er diepgaander onderzoek nodig is dan zal de vervoerder ook daarvoor opdracht geven. Marjan Rintel, president-directeur van de NS: “Ik zou de Commissie onder leiding van de heer Cohen heel hartelijk willen bedanken voor de zorgvuldigheid die zij hebben weten te koppelen aan de snelheid van hun harde werk.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.