Ontsporing Arriva-trein Groningen (foto: ProRail)

Treinverkeer Arriva in Groningen hervat na ontsporing

Het treinverkeer van Arriva in Groningen is dinsdagochtend weer hervat, nadat een trein zondagavond kort na vertrek van station Groningen ontspoorde. Het spoor liep daarbij flinke schade op en spoorbeheerder ProRail kon maandagavond laat pas starten met reparatie van de infrastructuur, toen het onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) was afgerond.

Het streven was dat het spoor bij Hoofdstation Groningen dinsdag rond 05.00 uur weer beschikbaar zou zijn, maar door een tegenvaller bij de aanvoer van materialen werd dat bijgesteld naar 09.00 uur. Uiteindelijk kon Arriva de dienstregeling rond 10.30 uur weer opstarten, al rijden sneltreinen voorlopig nog niet.

Onderzoek

De Arriva-trein ontspoorde zondag rond 23.30 uur. Er raakte niemand gewond, maar reizigers moesten wel worden geëvacueerd. De trein stond maandag aan het begin van de avond weer terug in het spoor, waarna deze is teruggeduwd naar het perron. Toen werd pas echt duidelijk wat de schade was en kon de ILT beginnen met het onderzoek op en rond het spoor.

De oorzaak van de ontsporing is nog onduidelijk. Arriva, de ILT en ProRail doen hier onderzoek naar. Daarbij wordt geconcentreerd op het spoorgedeelte. “Het lijkt er niet op dat het heeft te maken met het materieel”, zegt ProRail-woordvoerder Aldert Baas tegen SpoorPro. Hij kan niet zeggen wanneer er meer duidelijkheid is. “Bij dit soort onderzoeken is vooral van belang dat het zorgvuldig gebeurt in plaats van snel. Alle betrokken partijen willen exact weten wat hoe de trein kon ontsporen en hoe we dit kunnen voorkomen. We hebben ons sinds zondagavond primair gericht op het zo snel mogelijk beschikbaar krijgen van het spoor.”

Foto: ProRail

Lees ook: Trein ontspoord bij vertrek van station Groningen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.