Utrecht Centraal

Wederom minder treinen door tekort aan verkeersleiders

Foto Marieke

Er rijden woensdag opnieuw minder treinen vanwege onderbezetting op de verkeersleidingspost. Ditmaal is te weinig personeel beschikbaar in Utrecht. Het is niet de eerste keer dat er treinen uitvallen als gevolg van personeelstekort bij ProRail.

De spoorbeheerder heeft besloten tot 15.00 uur op enkele trajecten rond Utrecht geen of minder treinen te laten rijden. Tussen Amersfoort en Amsterdam rijden minder intercity’s en tussen Utrecht en Almere Centrum minder sprinters. De sprinter tussen Utrecht en Baarn is helemaal uit de dienstregeling gehaald.

ProRail kampt al langer met personeelstekort op de verkeersleidingsposten. De roosterdruk is zo hoog dat een enkele afmelding al kan leiden tot uitval van treinen. Bij onderbezetting kunnen niet alle treinen rijden, omdat de veiligheid op het spoor dan niet kan worden gewaarborgd.

Gepensioneerden terug in dienst

Bij een dreigend tekort wordt geprobeerd dit op te vangen met personeel van andere verkeersleidingsposten, maar dat is niet altijd mogelijk. Een treinverkeersleider moet specialistische kennis hebben van het betreffende spoortraject, of de reistijd is simpelweg te groot.

ProRail is bezig om recent gepensioneerden of verkeersleiders die elders in de organisatie werken ertoe te bewegen weer tijdelijk in dienst te komen. Voor de langere termijn wordt ingezet op wervingscampagnes, waarvoor meer budget beschikbaar is gekomen.

Lees ook: ProRail treft maatregelen vanwege tekort aan treinverkeersleiders

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.