Veiligheid en service medewerkers NS

Helft WhatsApp-alerts treinreizigers leidt tot ingrijpen NS of politie

Veiligheid en Service-medewerkers van NS of de politie zijn in ruim een jaar tijd zo’n 1.200 keer in actie gekomen na een melding van treinreizigers via WhatsApp of sms. De WhatsApp/sms-alert van NS is sinds de landelijke invoering in mei 2020 in totaal 2.485 keer gebruikt.

Dat laat zien dat treinreizigers de alarmeringsfunctie goed weten te vinden, concludeert de spoorvervoerder, die tevreden is over het eerste jaar. “Juist door corona was de behoefte aan het alert extra groot. We kregen minder reizigers, waardoor stations en treinen rustiger waren. Dat kan minder prettig aanvoelen. Dit was het logische moment om de dienst landelijk in te voeren”, zegt Eelco van Asch, lid van de raad van bestuur.

Meeste meldingen over schending huisregels

Aan de landelijke invoering ging een regionale proef in Zuidoost-Nederland vooraf, wat gebeurde op verzoek van toenmalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven van IenW. Reizigers kunnen via het speciale telefoonnummer 06-13181318 melden dat ze zich onveilig voelen of overlast ervaren in de trein. Ze komen dan in direct contact met de meldkamer van NS, die bekijkt welke opvolging nodig is.

Soms is het al voldoende als een reiziger zich gehoord voelt. In de helft van de gevallen werden dus V&S-medewerkers of politie opgeroepen. De meeste meldingen sinds de start van de pilot gingen over het overtreden van huisregels (446), onenigheid tussen reizigers of het lastigvallen van reizigers (300) en bedelen in de trein (251). Er waren 26 coronagerelateerde meldingen, zoals over het niet dragen van een mondkapje.

De WhatsApp/sms-alert verbetert volgens NS niet alleen de veiligheidsbeleving van reizigers. De meldingen geven ook informatie over op welk station of traject vaker overlast is. Dankzij die informatie kunnen gerichte maatregelen worden getroffen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.