
Internationale treinen krijgen ruim baan op Nederlands spoor
Er komen meer mogelijkheden voor internationale passagierstreinen in Nederland. Spoorbeheerder ProRail maakt er volgend jaar meer ruimte voor vrij op het spoor. Zo zal de nieuwe vervoerder European Sleeper met zijn nachttreinen Nederland aandoen. Ook heeft ProRail ruimte gereserveerd voor een tweede Nightjet.
European Sleeper begint vanaf april 2022 met nachttreinen vanaf de Belgische kustplaats Oostende via Berlijn naar Praag. Onderweg stopt de trein in Nederland in Roosendaal, Rotterdam en Amsterdam. Hengelo is de grensplaats waar de trein het land verlaat en binnenkomt. De nieuwe verbinding is al opgenomen in de nieuwe dienstregeling voor het Nederlandse spoor.
Om vanaf volgend jaar een nachttrein naar Praag te kunnen laten rijden, werken het Nederlandse bedrijf European Sleeper en het Belgische bedrijf Moonlight Express onder de naam European Sleeper samen met de Tsjechische partner RegioJet. Door de verkoop van aandelen heeft het bedrijf 500.000 euro aan startkapitaal binnen gehaald om de lijn op te kunnen zetten.
Nightjet
ProRail heeft ook alvast rekening gehouden met een tweede Nightjet van vervoerders NS International, ÖBB, DB en SBB. Er rijdt er sinds een paar maanden al één naar Oostenrijk, maar de vervoersbedrijven moeten nog een knoop doorhakken over een eventuele tweede nachttrein naar het Zwitserse Zürich.
Volgens ProRail kunnen meer internationale treinen een belangrijke rol spelen bij het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen. Reizigers hebben dan immers meer opties om auto of vliegtuig links te laten liggen. Een tweede Nightjet naar Zwitserland ziet de spoorbeheerder als een stap in de goede richting omdat van daaruit andere internationale bestemmingen weer makkelijker te bereiken zijn.
Capaciteitsverdeling
Elk jaar maakt de spoorbeheerder in augustus een planning om de capaciteit op het Nederlandse spoor te verdelen. Nederland telt 7.000 kilometer aan spoor en heeft 400 stations. Dit jaar deden 35 reizigers- en goederenvervoerders een aanvraag bij ProRail voor spoorcapaciteit in 2022, waaronder European Sleeper.
Er rijden nu ook al de nodige internationale treinen op het Nederlandse spoor. Zo zijn er de dagelijkse treinen naar Brussel, Parijs (Thalys), Londen (Eurostar) en Berlijn. In de wintermaanden rijdt de Alpen Express (Railexperts), die vanaf Den Haag HS via Leiden, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Eindhoven en Venlo naar Zell am See in de Oostenrijkse Alpen.
Lees ook
- Toekomst Thalys veiliggesteld dankzij financiering banken
- Eurostar gered met steunpakket van 291 miljoen miljoen euro
- NS en ÖBB gestart met nachttrein Amsterdam-Wenen
- Spoorvervoerders naar rechter om gesubsidieerde nachttrein NS en OBB
- Particuliere spoorvervoerder European Sleeper maakt partner en bestemming bekend
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding
Bent u al abonnee?
Van ‘ruim baan’ is absoluut geen sprake. De infra in NL zit zo volgepropt dat er vrijwel niks meer bijpast, zonder dat dit pijnlijk ten koste gaat van binnenlandse treindiensten.
En bij vertraging (iets wat bij lange-afstands-Int bijna onvermijdelijk is) zijn de rapen helemaal gaar: dan sjok je irritant achter boemels aan, waardoor de vertraging alleen maar erger ipv kleiner wordt. Dit komt ook omdat ProRail overal wissels en inhaalsporen ‘saneert’. Wolfheze is straks ook aan de beurt :-(…