NS-sprinter type SNG op Zwolle (foto: NS)

Directe treinverbinding tussen Leeuwarden en Zwolle

Vanaf 6 september gaat de sprinter vanuit Leeuwarden van maandag tot en met vrijdag twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden. Reizigers hoeven vanaf die datum niet meer over te stappen in Meppel. Dat maakt de verbinding ook iets sneller, namelijk 1 minuut.

De rechtstreekse verbinding is volgens de NS mogelijk dankzij de aanleg van nieuwe infrastructuur rond Zwolle door ProRail. De provincie Friesland betaalt daaraan mee. De NS ziet de aanpassing in de dienstregeling als een verdere stap om de spoorverbinding tussen de Randstad en het noorden van het land verder te verbeteren. De directe verbinding zou eigenlijk pas vanaf december een feit zijn, maar de planning van de spoorwerkzaamheden in Zwolle maakt mogelijk dat dat eerder gebeurt.

Spoorvernieuwing Zwolle

In het kader van het Spoorplan Noord-Nederland werkt spoorbeheerder ProRail vanaf 2012 aan zo’n twintig projecten met als opzet om sneller te kunnen reizen tussen het noorden en de Randstad. Het gaat vooral om spooruitbreiding, nieuwe stations, ongelijkvloerse kruisingen en opstelterreinen. Zwolle maakt ook deel uit van dat plan.

Het station moet uitgroeien tot tweede spoorknooppunt van Nederland. De afgelopen jaren is daar hard aan gewerkt. Rondom Zwolle zijn onder meer sporen en wissels vervangen, perrons verbreed en er zijn extra sporen bijgekomen. Tussen Zwolle en Herfte is het spoor verdubbeld van twee naar vier en is een dive-under gebouwd, zodat treinen elkaar vrij kunnen kruisen. De treinen naar Meppel en Emmen hoeven hierdoor niet meer op elkaar te wachten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Directe treinverbinding tussen Leeuwarden en Zwolle”

asierts|31.08.21|21:41

Maak daar maar van “directe regiotrein”, want de IC reed natuurlijk al wel zonder overstap…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.