Vechtdallijn, Arriva

Overijssel wil 1 miljoen steken in aanpak agressie op Vechtdallijnen

Vechtdallijn, Arriva

De provincie Overijssel wil 1 miljoen euro uittrekken om de sociale veiligheid te verbeteren op de Vechtdallijnen en de trajecten tussen Zwolle en Enschede en Zwolle en Kampen. Het provinciebestuur vraagt Provinciale Staten om in te stemmen met dat voorstel.

Het geld is nodig voor het verlengen van een proef met de inzet van vliegende teams. Arriva heeft op de lijn Zwolle-Emmen al jaren te kampen met agressie en geweld in de trein. Gemiddeld vier keer per maand krijgt een reiziger of een personeelslid volgens het provinciebestuur te maken met belediging, bedreiging, mishandeling of vergelijkbare zaken. Het aantal incidenten is de afgelopen jaren flink gestegen. Bij een groot deel van die incidenten zijn bewoners van het asielzoekerscentrum in Ter Apel betrokken.

Bijdrage provincie Drenthe

De laatste maanden van 2020 is tijdens een proef al ervaring opgedaan met extra veiligheidspersoneel in de treinen. Arriva heeft de provincie gevraagd om een bijdrage voor 2021 om door te gaan met vliegende teams omdat het vervoer er veiliger op is geworden. Daarnaast willen Arriva en Keolis een eenmalige bijdrage van de provincie voor zaken als opleiding van de veiligheidsmedewerkers, een voertuig, communicatiemiddelen voor stewards en uniformen.

De provincie Drenthe is ook bereid om bijna 245.000 euro bij te dragen aan de verlenging van de proef. Beide provincies zijn samen opdrachtgever voor de Vechtdallijnen. In het najaar wordt de pilot geëvalueerd. Het provinciebestuur stelt voor aan Provinciale Staten om een deel van de gevraagde investering van 1 miljoen te reserveren voor volgend jaar en 2023 voor het geval dat er besloten wordt om door te gaan met de aanwezigheid van veiligheidspersoneel in de treinen.

Lees ook

Arriva wil met extra maatregelen einde maken aan overlast Vechtdallijn

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.