Minimaal één AED op elk station in Nederland

NS en ProRail zijn deze week in Noord-Holland op station Wormerveer verdergegaan met de uitbreiding van het aantal AED’s op de stations. Vorige maand kreeg Culemborg de eerste twee nieuwe. Tot nu hingen er al zo’n vijftig op de grotere stations. De komende maanden moeten er nog 715 bijkomen, zodat elk station er straks minimaal één heeft.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen als iemand een hartstilstand krijgt. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. De nieuwe AED’s kunnen straks gebruikt worden door medewerkers van ProRail, de NS en burgerhulpverleners via HartslagNu, een nationaal reanimatie-oproepsysteem. De hulpverleners kunnen opgeroepen worden als er bij hen in de buurt iemand getroffen wordt door een hartstilstand. Tegelijk met die oproep ontvangen ze ook een pincode waarmee ze de kasten kunnen openen waarin de AED’s hangen.

Wormerveer

Met meer AED’s op de stations willen NS en ProRail bijdragen aan een landelijk dekkend netwerk van defibrillatoren. “Volgens de Hartstichting krijgen circa 17.000 mensen per jaar een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start en een AED wordt ingezet. Het station van Wormerveer ligt in een gebied waar nog een AED nodig is. De nieuwe AED is te gebruiken op het station, maar is ook beschikbaar voor de omgeving van het station”, zegt Irma Winkenius van de NS.

In Wormerveer organiseerden NS en ProRail na de plaatsing van de eerste AED net als vorige maand in Culemborg aansluitend een gratis reanimatiecursus. Datzelfde gaan ze ook doen op stations in de tien resterende provincies, in samenwerking met de AED-leverancier Fuego. Deelnemers kunnen zich daarna opgeven als burgerhulpverlener.

Over acht maanden klaar

NS en ProRail verwachten over ongeveer acht maanden klaar te zijn met de plaatsing van de nieuwe AED’s. Tegen die tijd moet elk station in Nederland er minimaal eentje hebben. Ze worden allemaal aangemeld bij HartslagNu. Ongeveer een jaar geleden kondigden beide bedrijven al aan dat ze hun AED-netwerk gingen uitbreiden. Toen ging het nog om 450 AED’s.

Lees ook

ProRail en NS plaatsen AED’s op alle treinstations

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.