Servicebalie in stationshal Utrecht CS

Personeel gaat actievoeren als NS plan voor servicebalies niet aanpast

Eigen beeld OVPro

De NS krijgt van vakbonden FNV Spoor en VVMC tot donderdag 16 september de kans om de plannen voor de herinrichting van de service op stations aan te passen. Als ze dat voor zes uur ’s avonds niet doen, komen er acties, kondigen de bonden aan. Dat ultimatum hebben ze de NS vandaag gesteld.

De acties zullen zich eerst alleen beperken tot de servicemedewerkers. Mocht de NS dan nog niet ingaan op de eisen, dan zeggen de bonden de acties uit te breiden naar andere functies, zoals de machinisten.

Eind vorig jaar kwam de NS met een voorstel om een groot aantal stations met een vaste service- en ticketbalie in te krimpen. Dat leidde tot woede bij het personeel. In maart gingen zo’n 200 NS-medewerkers de straat op om te demonstreren tegen de plannen. Hoewel de NS het plan op een aantal punten aangepast heeft en er minder banen verloren gaan dan in de eerste opzet, zijn de bonden en hun leden er nog steeds niet over te spreken. Tijdens een ledenraadpleging die FNV Spoor en VVMC de afgelopen weken hielden, werd het aangepaste plan door een grote meerderheid verworpen.

Verzwakte concurrentiepositie

De bonden vrezen dat de inkrimping leidt tot minder service voor de reizigers, meer werkdruk voor het personeel en aantasting van de veiligheid. Zij willen onder meer dat NS op alle stations minimaal één bemande infobalie handhaaft.

Daarnaast maken ze zich ook zorgen over de gevolgen voor de concessie van de NS. Terwijl de concurrenten van de NS hun service versterken, wordt die bij NS alleen maar minder. Dat verzwakt de concurrentiepositie van het bedrijf, meent Roos Rahimi, bestuurder bij FNV Spoor. “Daarbij zullen door het verlenen van minder service de rapportcijfers die klanten aan NS geven ook nog eens naar beneden gaan. Allemaal belangrijke punten bij het bepalen of NS in de toekomst wel of geen concessie krijgt.”

Lees ook

Bonden stellen NS ultimatum over herinrichting service op stations

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.