Servicebalie op Utrecht CS

Servicemedewerkers NS gaan staken

Servicemedewerkers van NS leggen woensdag het werk neer. Ze verzetten zich daarmee tegen de voorgenomen inkrimping van het aantal servicepunten op stations. Vakbonden en NS zijn al sinds begin dit jaar met elkaar in de slag over die plannen.

NS wil de manier waarop de service op stations wordt aangeboden namelijk anders gaan inrichten. Die plannen om de servicepunten op sommige locaties in te perken en op andere stations op te heffen, stuiten op veel weerstand bij de mensen die achter deze balies werken. Vakbonden FNV Spoor en VVMC kondigden vorige week al acties aan, nadat een ultimatum dat aan NS was gesteld was verlopen. Daar keek de spoorvervoerder op zijn beurt van op, omdat het idee bestond van onderhandelingen die nog in volle gang waren.

Overlast niet één dag maar permanent

Nu is dus duidelijk dat de acties in de vorm van een staking worden gevoerd. De stakende werknemers verzamelen zich woensdagochtend om 10.00 uur bij station Utrecht Centraal. Loketten zullen dan dicht zijn en de reizigers worden daardoor zeer beperkt geholpen, beloven de vakbonden. Roos Rahimi, bestuurder van FNV Spoor: “Dat is absoluut niet wat onze leden willen, maar NS laat ze geen andere keuze. Als we nu niet staken, duurt de overlast voor de reiziger niet één dag, zoals bij deze staking, maar die wordt dan permanent.”

Rob de Groot, bestuurder bij VVMC, legt de bal voor de situatie die nu is ontstaan bij NS, dat het door de bonden gestelde ultimatum afgelopen donderdag liet verlopen: “NS wil niet aan onze eisen uit het ultimatum voldoen. Het betreurt ons dat NS het zover heeft laten komen voor zowel de medewerkers als voor de reizigers.”

Lees ook: Personeel gaat actievoeren als NS plannen voor servicebalies niet aanpast

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.