Thalys trein (bron: Thalys - Jean-Jacques D'Angelo)

NS reed te weinig internationale treinen, maar corona is geldig excuus

bron: Thalys beeldbank

NS rijdt eind deze maand weer het aantal internationale treinen zoals afgesproken in de concessie-eisen. Dit was de enige concessieverplichting waar de spoorvervoerder in het eerste halfjaar van 2021 niet aan voldeed. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ziet dat door de vingers als dit te wijten is aan de coronacrisis.

Dat schrijft staatssecretaris Steven van Weyenberg in een Kamerbrief na ontvangst van de halfjaarrapportage van NS. De frequentie van de Thalys tussen Amsterdam en Parijs Gare du Nord ligt inmiddels weer op de afgesproken gemiddeld negen treinen per werkdag. Op het traject Amsterdam-Londen wordt binnenkort ook weer voldaan aan de afgesproken frequentie van twee treinen per richting per dag. Eurostar rijdt nu nog één keer per dag, maar daar komt vanaf 22 oktober verandering in.

Reiziger goed bediend

In de Kamerbrief complementeert de staatssecretaris NS dat het in het eerste halfjaar ondanks corona is gelukt de reiziger goed te bedienen. “Dit is van toenemend belang voor de samenleving die steeds meer opengaat en gebruik gaat maken van het OV.” Tegelijkertijd stelt hij dat de beschikbaarheid op het spoor op sommige momenten ook onder druk stond, zoals tijdens het winterweer in februari. “Daarom verwacht ik van NS en ProRail continue aandacht voor het op peil houden, en waar nodig verbeteren van prestaties, onder alle omstandigheden.”

Afgelopen zomer maakte NS al bekend hoe het in de eerste zes maanden van dit jaar scoorde op prestatie-indicatoren. Op alle indicatoren waarvoor cijfers beschikbaar zijn, was dit boven de bodemwaarde. De cijfers zijn wel minder goed te vergelijken door het coronavirus. Vanwege de pandemie was het ook niet mogelijk om een tevredenheidsonderzoek onder reizigers te houden. Deze enquête voor de OV-Klantenbarometer wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar hervat.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.